1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Mehmet Akif neden Ata/Türkçü olmadı?
Mehmet Akif neden Ata/Türkçü olmadı?

Mehmet Akif neden Ata/Türkçü olmadı?

Mehmet Akif; İskilipli Atıf Hoca’yı, Şeyh Said’i, Seyyid Rıza’yı iyi ki sallandırdınız, kanla yapılan devrimler daha sağlam mı olur diyecekti? Mahmut Esad Bozkurt veya Dr. Reşit Galip gibi ırkçı aktörlerin peşine mi yedeklenecekti?

29 Aralık 2020 Salı 10:08A+A-

Kenan Alpay’ın yorumu:

Eski defterleri karıştırmayın” diyorlar hemen. “Tarih tarihte kalmıştır, kutuplaştırıcı mevzuları gündem etmeyelim” deyip devlet katında muteber “misyoner tarihçiler”in birlik ve beraberliğe hizmet ettiği düşünülen masallarıyla iktifa etmemizi dikte ediyorlar. Oysa sınırlı ve sorumlu bir tarih bilinciyle terbiye edilmeye razı olursak refah ve huzur toplumu standardında yaşayabileceğimiz yönündeki nasihatlerin oluşturduğu tablo ortada.

Merhum Mehmet Akif’i eserleri ve mücadelesiyle birlikte anmak, Mehmet Akif’in yaslandığı temel referanslarla hedeflediği siyasal ve toplumsal düzeni analiz etmek icab ediyor. Elbette Mehmet Akif’in hayatı, karakteri, eserleri ve ilişkileri üzerine geçmişten bugüne çok sayıda değerli eserler kaleme alındı, konuşmalar yapıldı. Ciddi bir külliyat oluşturuldu Akif üzerine. Ancak hali hazırda Mehmet Akif’in temsil ettiği ruh ve mücadele üzerine resmi ideolojin koyu gölgesiçökmüş durumda. Neredeyse İstiklal Marşı ve Çanakkale Şehidlerine şiirinden ibaret, güreş ve yüzmedeki başarısına dair anlatılan birkaç darbı meselle sınırlı, tevazu ve sözüne sadakati temsil eden birkaç hatırayla kayıtlanan Mehmet Akif profili ne kadar sarsıcı olsa da eksik olmaktan öteye defolu ve çarpıktır.

Yazının Devamı >>>