1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Medyanın Sisi Cuntası İle İmtihanı
Medyanın Sisi Cuntası İle İmtihanı

Medyanın Sisi Cuntası İle İmtihanı

​​​​​​​Mısırlı medya kuruluşu MadaMasr, üç gazetecinin dahil olduğu altı kişinin Kahire’de bir kafeye yapılan baskında gözaltına alındığını söylüyor.

28 Kasım 2019 Perşembe 00:11A+A-

Middle East Eye’den Haksöz Haber için Musa Kurbanoğlu çevirdi:

Bağımsız haber sitesi Mada Masr’a göre, Mısır emniyet güçleri Kahire’de bir kahve dükkanına baskın yaptı ve üçü gazeteci olan altı kişiyi tutukladı.

Görgü tanıklarının ifadesine yer veren bir tweette Mada Masr; Salı günü geç saatlerde gözaltına alınan gazetecilerin Soulafa Magdy, kocası Hossam al-Sayyda, ve Muhammed Salah olduğunu duyurdu.

Haber örgütünün açıklamasına göre, “Emniyet güçleri, Salı akşamı Kahire’deki Dokki mahallesinde bir kahve dükkanına baskın yaptı ve üçü gazeteci olan altı kişiyi tutukladı.”

Takip eden bir tweette Mada Masr, altı kişinin gözaltına alındığı haberinin Dokki karakolundaki polisler tarafından reddedildiğini söyledi.

İddia edilen baskın, Mısır sivil polisleri Mada Masr’ın ofislerini basıp üç gazeteciyi tutukladıktan sadece günler sonra gerçekleşiyor.

Mada Masr; Abdulfettah es-Sisi’yi, hükümeti ve emniyet güçlerini eleştiren yayınlar yapan bir haber kuruluşu.

Son yıllarda rejimin engellediği yüzlerce web sitesinden biri.

Haftasonu baskınıyla ilgili Mada Masr; emniyet güçlerinin kimliklerini açıklamayı reddettiğini, personeli toplayıp haber merkezinde alıkoyduğunu söyledi.

Haber kuruluşunun aktarımına göre; personelin telefon ve laptoplarına, kimlik kartlarına ve diğer kişisel bilgilerine el koymuşlar, hatta bazılarından cihazlarını açmalarını istemişlerdi.

Tutuklamalar üzerine olan uluslararası feveranın ardından; haber kuruluşunun genel yayın yönetmeni LinaAtallah, yönetici editör Muhammed Hamama ve muhabir Rana Mamdouh, Dokki karakolundan serbest bırakılmışlardı.

Salı günü üç diğer gazeteci de Kahire’nin aynı mahallesinde tutuklandı.

Basın özgürlüğünü savunan bir örgüt olan PEN Amerika, Salı günü, Mada Masr gazetecilerinin tutuklanmasının onları susturmaya yönelik bir girişim olduğunu ifade eden bir açıklama yaptı.

PEN Amerika’nın ifade özgürlüğü programlarının yöneticisi Summer Lopez, “Bu çirkin saldırılar, açıkça, Mısır’daki bağımsız basının belki son kalesini susturmaya yönelik bir girişimdir.” diye açıklama yaptı.

Pompeo’dan Nadir Kınama

Salı günü erken saatlerde ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, alışılmadık şekilde Mısır’ı kınadı ve hükümete tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için çağrı yaptı.

Pompeo’nun basına verdiği ifadeleri şöyleydi: “Mısır’la uzun vadeli ve stratejik ortaklığımız gereği; insan hakları, evrensel özgürlükler ve güçlü bir sivil topluma yönelik saygının temel önemini vurguluyoruz.”

“Mısır hükümetini, basın özgürlüğüne saygı duymaya ve geçen haftasonu bir baskında tutuklanan gazetecileri serbest bırakmaya çağırıyoruz.”

Sisi Cuntası, 2013 askeri darbesiyle iktidara geldiğinden beri gazeteciler ve basın özgürlüğü üzerinde şiddetli bir baskı kurdu.

Committeeto Protect Journalists’e (Gazetecileri Koruma Komitesi) göre, Eylül’de hükümet karşıtı gösteriler patlak verdiğinden beri Mısır hükümeti sekizden fazla gazeteci tutukladı.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT