1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Meclis Başkanı parti kapatma için ‘ilk değil’ derken daha önceki örnekleri hatırlıyor mu?
Meclis Başkanı parti kapatma için ‘ilk değil’ derken daha önceki örnekleri hatırlıyor mu?

Meclis Başkanı parti kapatma için ‘ilk değil’ derken daha önceki örnekleri hatırlıyor mu?

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, HDP’ye açılan parti kapatma davasını değerlendirmiş.

18 Mart 2021 Perşembe 20:20A+A-

HAKSÖZ HABER

TBMM Başkanı, HDP'ye parti kapatma dava açılması konusunda, "Anayasa'da parti kapatma var, gerekçeleri de var. İlk defa karşılaşılan bir durum değil. Başka ülkelerde de parti kapatma var, gönül ister ki olmasın. Fakat partilerin de hassasiyet göstermesi ve ihlallerde bulunmaması da gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

Mustafa Şentop, İslami hassasiyetler içinde olan bir kimse. Geçmişinde de doğal olarak bu bağlamda İslamcı-dindar çevrelerle ilişkileri olmuştur. Parti kapatmanın ilk defa karşılaşılan bir durum olmadığını belirtirken acaba daha önceki örnekleri düşünüyor mu?

Misal olarak AK Parti’ye açılan kapatma davası. Bilindik irtica söylemleri ile hedef alınan AK Parti kapatma davasıyla tehdit edilmiş ve tabiri caize ‘kıl payı’ kurtarmıştı. Daha eskilere gitmek gerekirse Milli Görüş geleneğinin kurduğu partiler darbe süreçlerinin sonucu olarak yanlış hatırlamıyorsak 4 defa kapatılıyor.

AK Parti’ye kapatma davası açanlar ile Milli Görüş partilerine dava açanlar pekala aynı zihniyetin insanlarıdır. Bugün gelinen noktada AK Parti, devletin ‘parti kapatma’ geleneğini üstlenmiş durumda. Özgürlükçülük ve adaletin tam zıddı olan bir zeminden hareketle topluma ne söyleyebilirsiniz ki? AK Parti’ye açılan dava bu noktadan hareketle incelendiğinde aslında AK Parti’yi güçlendirmiştir. Onun meşruiyetini artırırken muarızlarının ise gayri meşru niyetlerini gözler önüne sermiştir.

Şimdi HDP’ye açılan dava için ‘gönül ister ki’ diyerek ‘ilk defa karşılaşılan bir durum olmadığını’ soğukkanlılıkla söylerseniz ideolojik olarak çok problemli bir yerde bulunan HDP’ye aynı meşruiyeti sağlamış olursunuz. Hukukun işlevini falan zaten geçtik ama artık siyaset üretecek akıl yürütmelerden tamamen uzaklaştınız mı?

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan parti kapatma davasını bakın nasıl değerlendiriyor: “Bize oy verenlerin sayısı 6 milyondu dün akşamdan itibaren 12 milyona yükseldi. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın.

İktidar acaba bu tespitteki haklılık payını ciddiye alıyor mu?

HABERE YORUM KAT

5 Yorum