1. HABERLER

  2. HABER

  3. Mani oluyor halimi takrire hicabım…
Mani oluyor halimi takrire hicabım…

Mani oluyor halimi takrire hicabım…

AK Parti en büyük yenilgisini alırken altı okun yükselişi doğal olarak İslami hassasiyet sahibi çevrelerin morallerini bozdu.

02 Nisan 2024 Salı 15:00A+A-

Abdurrahman Güner / HAKSÖZ HABER

AK Parti kurulduğunda bu yana girdiği seçimlerde ilk defa CHP tarafından geçilerek ikinci parti konumuna düştü. Genel Başkanı’nın ifadesiyle CHP “1977'den beri ilk kez TRT ekranlarında birinci parti oldu, görünmez yüzde 25'lik tavanı tuzla buz etti”.

CHP %37.74’lük oy oranıyla Türkiye’de “kale” olarak nitelendirilen şehirlerde AK Parti’yi hüsrana uğratarak sahil sınırlarından Türkiye’nin iç kesimlerine doğru ilerleyebildi. Ege Bölgesi’nde Muğla, Aydın, İzmir ile sınırlandırılmış CHP üstünlüğü 2024 yerel seçimlerinde Manisa, Uşak, Denizli, Afyonkarahisar ve Kütahya’yı da kapsayarak İç Anadolu’nun kapılarına dayandı. Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak gibi illerde ittifak siyasetini işletme yoluna gitmeyen AK Parti umduğunu bulamadı. MHP ise 2019’da Manisa ve Kütahya’yı AK Parti’nin aday göstermemesi sonucu kazanabilmişken bu seçimlerde kendi adaylarıyla girdiği iki şehri CHP’ye hediye etti.

Kırıkkale, Amasya, Adıyaman, Bartın gibi şehirlerde AK Parti-MHP ittifakı CHP’nin stratejisine karşı direnemedi ve uzun yıllardır CHP üstünlüğü görememiş olan bu illerde şuan CHP hâkim durumda. Seçimin en büyük kaybedeni AK Parti ancak Cumhur İttifakı’nın işlevi ve anlamı her yönüyle tartışmaya açılmadıkça hiçbir şey değişecek gibi durmuyor. Büyükşehirlerde hiçbir varlık gösteremeyen Anadolu’da ise AK Parti’ye zarar veren MHP ile kurulan ittifak artık alenen CHP’nin elini güçlendiriyor. MHP ile ittifakın oldukça canlı bir sosyolojiye sahip olan Kürt illerinde AK Parti’ye kaybettirdiklerini ise uzun uzun yazmaya gerek yok herhalde…

YAZININ DEVAMI