1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Maliye’deki görev değişikliğinin gizli öznesi!
Maliye’deki görev değişikliğinin gizli öznesi!

Maliye’deki görev değişikliğinin gizli öznesi!

Hazine ve Maliye Bakanlığında yaşanan görev değişikliği herkesin aklına bir kişiyi getiriyor!

03 Aralık 2021 Cuma 13:45A+A-

HAKSÖZ HABER

Üstü kapalı bir şekilde bu tartışmayı yürütmenin bir anlamı yok. Döviz kuru üzerinden yapılan hesaplamalarla kurulan ekonomi planı başarısızlığa uğradı. AK Parti’nin en büyük gücünü ise hala Recep Tayyip Erdoğan’ın lider karizması oluşturuyor.

Bu gerçek bir yana ne yazık ki hikmetini kimsenin anlamadığı bu ekonomi yönetimi sebebiyle şuan Türkiye’de herkes Cumhurbaşkanının “bir şey söylememesi” için dua ediyor. Zira Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi hakkındaki söylemlerinden sonra dövizdeki dalgalanma artarak TL daha fazla değer kaybediyor.

Cumhurbaşkanı da bu işte sorumlu tabi ki ama ekonomi yönetimi denilince ise akla ister istemez Berat Albayrak geliyor. Kasım 2020’de Maliye Bakanlığı görevinden “affını isteyen” Albayrak’ın yerine göreve gelen Lütfi Elvan da görevden ayrıldı. Elvan’ın ekonomi politikaları hakkında Albayrak ile aynı yerde durmadığı bilinmeyen bir şey değildi. Peki, Lütfi Elvan’ın yerine bakanlık görevini kim yönetecek?

Berat Albayrak’ın görevden ayrıldığını duyurmasının ardından AK Parti’den ilk olarak sadece iki isim açıktan Albayrak’a destek açıklaması yayımladı. Bunlardan birisi AK Parti’de Albayrak’a en yakın isim olduğu bilinen Ticaret Bakanı Mehmet Muş.  “Bakanımız Sayın Berat Albayrak çok zor bir süreçte görev üstlendi. Kendi ayakları üzerinde duran milli bir ekonomi için önemli adımlar attı. Özverili çalışmalarına bizzat şahidiz. Cumhurbaşkanımızın da tensipleriyle görevinin başında devam etmesini temenni ediyoruz” paylaşımıyla Muş, Albayrak’a olan desteğini göstermişti.

İkinci isim ise yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati. Sosyal medyada Berat Albayrak’ın istifasının ardından Nebati şu sözlerle desteğini yineledi:  “Biz sizi çok seviyor, size inanıyor ve güveniyoruz Sn. Bakanım” 

Yaklaşık üç ay önce İstanbul Süleymaniye’de birlikte yemek yerken görülen Albayrak ve Nebati arasında sıkı bir ilişkinin olduğu konuşuluyor. Geçtiğimiz hafta ise Nureddin Nebati faiz konusu hakkında Lütfi Elvan’ın alkışlamadığı açıklamaların ardından “2013’ten beri düşük faiz politikamızı her uygulamaya yeltendiğimizde güçlü bir itirazla karşılaştık. Bu sefer bunu uygulamada kararlıyız” şeklinde bir paylaşım yaptı.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile Berat Albayrak’ın arasındaki ilişki ise herkes tarafından biliniyor. İkisinin de tez dönemi danışmanlıklarını yürüten Erişah Arıcan şuan Türkiye Varlık Fonu’nun Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Borsa İstanbul’un Yönetim Kurulu Başkanı.

İYİ Parti’de aktif siyaset yapan Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, “Ekonomi yönetiminde bildiğini söyleyebilen son kişi Lütfi Elvan gecikmeli de olsa görevinden alındı. Berat Albayrak ekonomi politika yapıcısı kurumların gölge patronu oldu.” sözleriyle Albayrak için “gölge patron” ifadesini kullandı.

1406749.jpg

Netice olarak Naci Ağbal’ın ardından Lütfi Elvan’ın da görevden el çektirilmesiyle Berat Albayrak’a yakın olan tüm isimlerin ekonomi yönetimini devraldığı gözlemleniyor.

Yıllarca Erdoğan'ın grup toplantılarında yaptığı açıklamaları heyecanla bekleyen milyonlar şimdi bir şey söylememesi beklentisi içindeler! Cumhurbaşkanının lider karizmasını zedeleyen ekonomi yönetiminin mimarları ise tekrar iş başında! İnsan ne söyleyeceğini bilemiyor...

HABERE YORUM KAT

8 Yorum