1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Madem satışlar iyi neden ÖTV’ye ihtiyaç duyuluyor?
Madem satışlar iyi neden ÖTV’ye ihtiyaç duyuluyor?

Madem satışlar iyi neden ÖTV’ye ihtiyaç duyuluyor?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati CNN Türk ekranlarında yayınlanan canlı yayında soruları yanıtladı. Verdiği cevaplar ile kimseyi tatmin edemediği görülen Bakan Nebati, ÖTV ve yakıt fiyatları için ilginç cevaplar verdi.

30 Aralık 2021 Perşembe 13:20A+A-

HAKSÖZ HABER

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati dün CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın konuğu oldu. Ahmet Hakan’ın sorularını yanıtlayan Nebati çok ilginç cevaplar verdi.

Akaryakıt indirimi olacak mı sorusuna ‘ne gerek var’ minvalinde cevap veren Nebati, Araç satışlarında düşme yok, araç kuyrukları,  beyaz eşyada rekor satışlar var ÖTV neden düşsün. Akaryakıt fiyatları ile ilgili yeni bir düzenleme gelmiyor. Süreksiz olarak yapılan uygulamayı birileri daima uygulanmasını istiyor. Akaryakıtta eşel taşınabilir uygulaması 2021’de uygulandı. Akaryakıt dolayısı ile ziyanı aracı olmayanlar neden üstlensin. Biz petrol üreticisi de değiliz doğalgaz üreticisi değiliz. 2032’te doğalgaz üreticisi olacağız. Türkiye doğalgazı dolar ile alıyor. 2022 yılında 55 milyar dolarlık ithalatımız var. Piyasa rahatlamış ve canlı, bu nedenle petrolde vergi indirimine gitmemi gerektirecek bir durum yok.” ifadelerini kullandı.

Bakanın verdiği cevapların kamuoyunu tatmin etmediği görülürken devletin ısrarla yüksek vergi toplamasına dair eleştiriler geldi. Nebati Katma Değer Vergisi (KDV) için de, KDV ile ilgili bir çalışma var. KDV sadeleştirilecek çalışma beklentileri karşılayacak. dedi.

Tüm Türkiye’nin vergileriyle farklarını ödediği TL vadeli mevduat hesaplarının açıkta kalan döviz ihtiyacını giderecek faizli sistemini savunan Nureddin Nebati, Ahmet Hakan'ın "Döviz fiyatları düştü, yakıt fiyatları neden düşmedi?" sorusuna "Akaryakıt dolayısı ile ziyanı, aracı olmayanlar neden üstlensin" şeklinde cevap verdi.

Vadeli faiz hesaplarının milletin cebine de yüklemek isteyen iktidarın politikaları ile çelişen bu cevap ‘ekonominin emin ellerde olup olmadığı’ sorusunu sordurdu.

Komplovari söylemleri ile dikkat çeken bakanın açıklamaları iktidarın "ekonomide güven vermeliyiz" söylemlerine de zaman zaman ters düştü. 

Nureddin Nebati, Amerika Merkez Bankası FED'e yönelik "Kamunun değil ki, 5 tane ailenin" dedi.

Doların, TL karşısında düşürülmeye çalışıldığı ekonomi stratejilerini adeta boşa çıkaran bir söylemde bulunan ve "Doların 12,64'e çıkması endişe verici bir şey mi? Endişelenmeli miyiz?" sorusuna, “Hayır tersine. Hakikaten güzel bir soru oldu." ifadeleriyle cevap veren Nebati vadeli hesap sahiplerinin yarar sağladığını ifade ederek sorunun asıl cevabını vermedi. Bakan Nebati'nin iktidarın ekonomi politikalarına dair dün akşam dile getirdiği ifadeler endişe verici bulundu. 

 

HABERE YORUM KAT

8 Yorum