1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Macron: Türkiye'nin Suriye Harekâtı 'Çılgınlık'
Macron: Türkiye'nin Suriye Harekâtı 'Çılgınlık'

Macron: Türkiye'nin Suriye Harekâtı 'Çılgınlık'

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Almanya Başbakanı Merkel ve İngiltere Başbakanı Johnson'ın Barış Pınarı Harekâtı nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceğini açıklandı.

19 Ekim 2019 Cumartesi 07:33A+A-

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'ndeki basın toplantısında konuşan Emmanuel Macron, Türkiye’nin Suriye’ye başlattığı harekâtı "çılgınlık" olarak nitelendirdi. Macron, "IŞİD tekrar canlanırsa bunun sorumlusu Türkiye olur" dedi.

Suriye'nin kuzeyinde yaşanan gelişmelerde Batı ve NATO'un "büyük hatası" olduğunu vurgulayan Macron, Türkiye'nin de üyesi olduğunu NATO ittifakının işleyişinin sorgulanması gerektiğini ifade etti. "Bölgedeki inandırıcılığımızı yitirdik" diyen Macron, "Bölgede, Rusya, Türkiye ve İran gibi ülkelerin sözü geçiyor" dedi.

Orta Doğu bölgesinin Avrupa için stratejik öneminin altını çizen Macron, “Orta Doğu’da Avrupa'ya layık otonom bir kapasite oluşturmalıyız.

"Bölgede (ABD'gibi) müttefiklerimiz olsa da Orta Doğu’da küçük hissedar olmaya devam edemeyiz" diye konuşan Macron, ABD'nin Suriye'nin kuzeyinden çekildiğini geçen hafta Trump'ın attığı tweet ile öğrendiğini söyledi.

Türkiye'yi makul bir pozisyona getirmek için Avrupa'nın ortak hareket etmesi gerektiğini savunan Macron, "Türkiye konusunda ortak bir karar aldık. Türkiye'ye silah ihracatlarını durdurduk. Merkel ve Johnson ile gelecek haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye karar verdik. Muhtemelen Londra'da görüşeceğiz." diye konuştu.

AB: Türkiye harekata son verip bölgeden güçlerini geri çekmeli

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk ise Türkiye ile ABD arasında sağlanan anlaşmanın bir ateşkes kararı olmadığını vurgulayarak Türkiye'den derhal Suriye'deki operasyonlarına son vermesi çağrısında bulundu.

Basın açıklamasında konuşan Tusk, "Bu sözde ateşkes kararı bizim beklediğimiz bir karar değildi. Aslında bu karar, Türkiye'nin bölgedeki Kürtlere teslim ol çağrısı niteliğinde" dedi. Tusk AB adına, Türkiye'den harekata son vermesi, bölgedeki güçlerini geri çekmesi ve uluslararası hukuka saygı duymasını istedi.

Erdoğan: Türk askeri Güvenli Bölge'den ayrılmayacak

Güvenli Bölge'nin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kontrolüne bırakılmasıyla birlikte Barış Pınarı Harekatı sona ereceği mesajını veren Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, Türk askerinin bölgeden ayrılmayacağını vurguladı.

Avrupalı ülkelerin harekata dönük eleştirilerine atıfta bulunan Erdoğan, "Türkiye’nin harekatı 30 km derinliğe ulaşınca ülkelerin tavrı değişti. Bu iki yüzlülüğü tarihe kara bir not olarak düştük." dedi. (Euronews)

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum