1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Le Monde gazetesi başörtülü kadın kapağıyla neyi anlatmaya çalışıyor?
Le Monde gazetesi başörtülü kadın kapağıyla neyi anlatmaya çalışıyor?

Le Monde gazetesi başörtülü kadın kapağıyla neyi anlatmaya çalışıyor?

Başörtülü kadın resmini kapağına taşıyan Le Monde Türkiye için, "Hem cezbediyor hem endişelendiriyor" yorumunda bulundu. Fransa'nın katı laik anlayışı ile Müslümanların yaşamını zorlaştırdığı ve Türkiye hakkında olumsuz mesajlar verdiği biliniyor.

05 Kasım 2021 Cuma 18:11A+A-

Fransız Le Monde gazetesi, 100 sayfalık bir Türkiye özel eki hazırladı. Gazetenin 100 sayfalık ekinin kapağına ise başörtülü bir kadının resmi konuldu.

Katı laiklik anlayışının uygulandığı Fransa'da her hafta bir caminin kapatıldığı bilinirken, Fransa'nın İslam karşıtı düşüncelerinin farklı mesajlar ile okuyucularına ulaştırılmaya çalışıldığı görüldü. 

Türkiye'ye ilişkin analizlerin, söyleşilerin yer aldığı özel sayıda "Jeopolitik konumu sayesinde kaçınılmaz bir bölgesel güç olan, 83 milyon nüfuslu demografik ağırlığı, dinamik ekonomisiyle Türkiye, komşumuz, bizi hem cezbediyor hem endişelendiriyor” ifadeleri yer aldı. 

Le Monde'da Türkiye’den şu sözlerle bahsedildi:

“Öngörülemeyen Türkiye: Jeopolitik konumu sayesinde kaçınılmaz bir bölgesel güç olan, 83 milyon nüfuslu demografik ağırlığı dinamik ekonomisiyle Türkiye, komşumuz, bizi hem cezbediyor hem endişelendiriyor”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2003-2014 dönemindeki başbakanlığı hatırlatılarak, Türkiye’yi temelden değiştirdiği belirtildi. Erdoğan’ın kendini ‘ekonomi mucizesi’ adamı olarak kabul ettirdiği iddia edildi. 

Türkiye’nin Suriye, Libya, Kuzey Irak ve Kafkasya’ya yayılan askeri etkisinin de vurgulandığı sayıda, “Bu etki, geleneksel ortakları Avrupa ve ABD’yle aranın bozulması riskiyle gerçekleşti” ifadeleri kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2003 yılında başbakan olduğu dönem ‘reformcu’ kimliğinin öne çıktığı, Türkiye’yi Avrupa Birliği’ne yöneltme projesi olduğu belirtilen haber şöyle devam etti: “Ancak yavaş yavaş ideolojik tutumu, pragmatizminin ve dışarı açılma niyetinin önüne geçti." denildi. 

Özel sayıda Türkiye’de altyapı gelişmelerine de değinildi. Altyapının iyileştirildiği, sağlık sisteminin geliştirildiği, gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) üç katına çıktığı belirtilen yazılarda, “Erdoğan’ın otoriter yönelimine rağmen 2002’den bu yana her seçimi kazanmasını açıklıyor” ifadesi yer aldı. Erdoğan’ın Türkiye’de şu an yüzde 30’u oluşturan muhafazakâr tabanda, Türkiye’yi G20’ye dahil eden kişi olarak görüldüğünün altı çizildi.

 

le-monde-turkiye-fransa-islam-karsitligi-2.jpg

Le Monde’un analizinde Erdoğan’ın eleştirenler tarafından ‘güce aç bir yeni sultan’ olarak nitelendiği, kendi hırslarına uyacak bir cumhurbaşkanlığı sistemi tasarladığı belirtildi. Analizde, “Erdoğan’ın hayali tarihte, mirasını inkar etmekten hiç vazgeçmediği, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ünki gibi bir iz bırakmak” iddiasında bulunuldu.

Analizde, AK Parti’nin İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde seçimi kaybettiği 2019 belediye başkanlığı seçimlerinden bu yana Türkiye’de “rüzgârın değiştiği” ifadeleri yer aldı. Finansal kriz ve enflasyon gibi etkenlerin, muhalefet bloğunu genişlettiği iddia edildi. 

Analizde ayrıca, “Kürtler, merkez sağ milliyetçiler, Kemalistler ve hatta İslamcılar, ‘hiperbaşkanlığa’, kendi deyimleriyle ‘tek adamlığa’ karşı bir ittifak oluşturdu.” iddiaları yer aldı. 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum