1. HABERLER

  2. HABER

  3. Kuzey Kore Uzun Menzilli Füze Fırlattı
Kuzey Kore Uzun Menzilli Füze Fırlattı

Kuzey Kore Uzun Menzilli Füze Fırlattı

Hidrojen bombası denediğini açıklamasının ardından gözlerin çevrildiği Kuzey Kore, bu kez de uzun menzilli füzelerle uzaya uydu fırlattı.

07 Şubat 2016 Pazar 07:28A+A-

ABD Strateji Komutanlığı (USSTRATCOM), Kuzey Kore’nin uzun menzilli füze fırlattığını bildirdi.

USSTRATCOM'dan yapılan yazılı açıklamada, sistemlerinin ABD yerel saatiyle 18:29’da Kuzey Kore’nin uzun menzilli roket fırlattığını kaydettiği ifade edildi.

Güney Kore de roket fırlatma işleminin gerçekleştiğini teyit etti.

Kuzey Kore Merkez Televizyonu ise bir açıklama yaparak Kwangmyongsong-4 (Parlayan Yıldız-4) adlı uydunun başarılı şekilde belirlenen yörüngeye oturduğunu duyurdu.

ABD Yönetiminden Kınama

ABD yönetimi de uzun süredir devam eden tüm uyarılara rağmen Kuzey Kore’nin hamlesini kınadı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Danışması Susan Rice, yazılı açıklamasında, Pyongyang’ın (Kuzey Kore’nin başkenti) yeni adımını, 6 Ocak’ta yapılan nükleer denemenin ardından BM Güvenlik Konseyi'nin birçok kararlarını ihlal eden “istikrarı bozucu ve provokatif eylem” olarak tanımladı.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe de, roketin fırlatılmasını “kesinlikle kabûl edilemez” bulduğunu belirterek, hamlenin BM Güvenlik Konseyi kararlarının açık ihlali olduğunu söyledi.

BM Güvenlik Konseyi kararları, ülkelerin nükleer ya da balistik füze taşıma kapasitesi olan füze denemelerini yasaklıyor.

Dışişleri Bakanı Kerry de Kınadı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de yazılı açıklamasında “ABD, Kuzey Kore’nin BM Güvenlik Konseyi’nin balistik füze teknolojisinin kullanımına ilişkin kararlarını açıkça ihlal eden füze denemesini güçlü şeklide kınıyor.” ifadesine yer verdi.

Son bir ay içerisinde Pyongyang yönetiminin sâdece Kore yarımadasının değil aynı zamanda tüm bölgenin ve ABD’nin de güvenliğini tehdit eden büyük bir provokasyona imza attığını belirten Kerry, Güney Kore ve Japonya’nın da aralarında bulunduğu müttefiklerinin savunmasına yönelik sarsılmaz taahhütlerini yineledi.

6 Ocak'ta da Nükleer Silah Denemesi Gerçekleştirdiğni Söylemişti

Pyongyang'ın bu hamlesi, yasaklı füze teknolojisini deneme girişimi olarak görülüyor.

Kuzey Kore hükûmeti, geçtiğimiz günlerde BM kurumlarını önceden bilgilendirerek yörüngeye bir gözetleme uydusu yerleştirmeyi planladığını bildirmişti.

Ülkenin kuzey batısındaki füze üssünden fırlatılan roketin Japonya'ya ait Okinawa adasının güneyinin üzerinden geçtiği anlaşılıyor.

Bazı uzmanlar, Pyongyang'ın ABD'ye ulaşabilecek menzile sahip nükleer silahlar geliştirmekte olduğunu söylüyor.

Pyongyang, 6 Ocak'ta nükleer silah denemesi gerçekleştirdiğini açıklamış, bu hamlesi de uluslararası toplumdan büyük tepki almıştı.

Kuzey Kore, uzay programının tamamen bilimsel amaçlarla yürütüldüğünü söylüyor.

Ancak bu gerekçe aralarında ABD, Güney Kore ve hatta müttefiki Çin'in de bulunduğu önde gelen ülkeler tarafından ikna edici bulunmuyor ve füze programının ABD'yi de vurabilecek menzile sahip kıtalararası balistik füze geliştirme çabalarının bir parçası olarak görülüyor.

kuzey_kore_fuzeler.png

Kuzey Kore'nin Roket Denemeleri

Mayıs 2015: Kuzey Kore, denizaltıdan fırlatılan bir füze denemesini başarıyla gerçekleştirdiğini açıkladı, ancak açıklama şüpheyle karşılandı.

Aralık 2012: Kuzey Kore, yörüngeye bir uydu yerleştirdiğini açıkladı, ABD savunma yetkilileri yörüngede bir nesnenin bulunduğunu teyit etti.

Nisan 2012: Kuzey Kore'nin fırlattığı bir roket havada infilak etti ve denize düştü.

Nisan 2009: Kuzey Kore, başarıyla bir füze fırlattığını açıkladı, ABD denemenin başarısız olduğunu, füzenin denize düştüğünü söyledi.

Temmuz 2006: Kuzey Kore Taepodong-2 füzesi fırlattığını söyledi, ABD füzenin denize düştüğünü açıkladı.

AA, BBC, Sputnik News

HABERE YORUM KAT