1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. 'Kürtlere Savaş' Adaylıktan Etti
'Kürtlere Savaş' Adaylıktan Etti

'Kürtlere Savaş' Adaylıktan Etti

Irak seçim komisyonu, ülkede Kürtlere savaş ilan edilmesini isteyen siyasetçi Mişan Ceburi’nin milletvekili adaylığını iptal etti.

09 Nisan 2014 Çarşamba 14:16A+A-

Komisyon Sözcüsü Sefa Musavi, tahrik edici ve ulusal hassasiyetlere aykırı ifadelerinden dolayı Cebur’inin adaylığının iptal edildiğini açıkladı.

Musavi tüm siyasetçileri ve partileri, seçim kampanyalarını komisyon tarafından belirlenen kurallara uygun sekilde yürütmelerini istedi.

Ceburi seçim kampanyası kapsamında yaptığı bir konuşmada Irak’ın kuzeyindeki ‘Kürt işgalinin’ sonlanması gerektiğini söylemiş ve Irak ordusunun Kuzey Irak’a müdahale etmesini istemişti.

Irak’ta Kürdistan Bölgesel Özerk Yönetimi ile merkezi Bağdat Hükümeti arasında, petrol gelirlerinin paylaşımı, bütçe meselesi ve Kerkük’ün statüsü gibi konularla ilgili gerilim yaşanıyor.

Kürt yönetimi lideri Mesut Barzani, Irak Başbakanı Nuri Maliki’yi merkeziyetçi politikaları gerekçesiyle sert ifadelerle eleştiriyor.

Şiddetin gölgesinde seçim

Bombalı saldırılar, hükümet ve silahlı gruplar arasındaki çatışmalar ve mezhepler arasındaki gerilimin her geçen gün arttığı ülkede 30 Nisan'da seçimlerde hiçbir partinin hükümeti tek başına kurabilecek sayıda sandalye alması beklenmiyor.

Son anketlere göre üçüncü dönem başbakanlık için yarışacak Irak Başbakanı Nuri Maliki’nin başında olduğu Hukuk Devleti Koalisyonu seçimin favorisi.

Maliki yönetimi Sünniler tarafından da sert biçimde eleştiriliyor.

Iraklı Sünnilere göre, uzun süredir görevde olan Şii Başbakan Maliki’nin uygulamaları şiddeti körükleyen faktörlerin başında geliyor.

Sünni azınlık Maliki Hükümeti'ni kendilerini siyasetten dışlamakla ve haklarını görmezden gelmekle suçluyor.

 (Al Jazeera ve ajanslar)

HABERE YORUM KAT