1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Kurtarıcılar - Köle Tüccarları ve Heykeller!
Kurtarıcılar - Köle Tüccarları ve Heykeller!

Kurtarıcılar - Köle Tüccarları ve Heykeller!

Bir ülkenin köleci ve sömürgen geçmişiyle hesaplaşması kolay görülmüyor. Daha doğrusu bu erdem, devlet aygıtlarından çok, halkın içinden gelen talep ve vicdanı muhasebesiyle mümkün.

15 Haziran 2020 Pazartesi 10:50A+A-

Eyüp Sabri Togan / Haksöz Haber

Siyahların George Floyd cinayetine İngiltere’de de protestolarla yüksek perdeden destek verildi. ‘Siyahların Yaşamı Önemlidir’ ana sloganıyla geçen hafta sokaklara dökülen protestocular, İngiltere’nin köle ve sömürgeci tarihine dikkat çeken eylemleriyle ses getirdi. Özellikle Bristol kentinde, 300 yüzyıl önceki köle tacirliği ile bilinen Edward Colston heykelinin eylemciler tarafından alaşağı edildikten sonra suya atılması sembolik bir eylem olmanın çok ötesine geçti. Köle ticaretinin belli başlı limanlarından olan Bristol şehri valisi Marvin Rees, eylemlere destek vermekle kalmadı, konuyu geniş kesimler arasında tartışmaya açtı. 

Köle ve sömürgeciliğe başkaldırı gündemi, diğer ülkelere de sıçradı. Belçika’da Kongo halkına kauçuk üretiminde randımansız çalışan kauçuk işçilerinin ellerini kestirmesi ile de bilinen, ünlü sömürgeci Kral II. Leopold da heykelinin yıkılmasına yol açan eylem furyasına dönüştü. Amerikalı siyahlar, Avrupa kıtasından gelen bu sömürgen figürlere, Kristof Kolomb heykelini yerlerde sürükleyerek, çoğu kimsenin sadece kaşif yönünü bildiği Kolomb’a karşı hasbi nefret duygularıyla eşlik ettiler.

Yazının Devamı >>>