1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Kürt düşmanlığını hortlatmak!
Kürt düşmanlığını hortlatmak!

Kürt düşmanlığını hortlatmak!

Amedspor’un deplasmanda Afyonspor ile oynadığı ve 1-1 sonuçlanan karşılaşma, önceki maçlar gibi yine olaylı geçti. 

03 Ekim 2022 Pazartesi 12:00A+A-

HAKSÖZ HABER

25 Eylül’de Diyarbakır’da oynanan maç esnasında tribünlerde açılan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bayrağı ortalığı karıştırmış ve Diyarbakır Valiliği açılan bayrak hakkında soruşturma başlatmıştı. Amedspor’un oynadığı futbol müsabakaları her zaman olaylı geçiyor.

1-15-696x392.jpg

Eski adı Diyarbakırspor olan takımın ideolojik yöneliminin ne olduğu farklı bir konu olmakla birlikte futbol maçları üzerinden ciddi bir ırkçı damar yükseliyor. Türkiye’de kurucu aklın bilindik “Kürt karşıtlığından” beslenen bu ırkçılık gelecek adına ürkütücü bir tablo ortaya çıkartıyor.

Afyonspor maçı öncesi ise Afyon İl Jandarma Komutanı Yılmaz Kırgel’in Afyonsporlu oyuncuları ve kulüp yöneticilerini ziyaret ederek “ırkçı temennilerini” dile getirmişti:

“Gönlümüz sizlerle, sizin işiniz futbol oynamak. Siz de onu çok iyi yapıyorsunuz. Geriye kalanı bize bırakın. Gerçekten Afyonumuz’un kazanmaya ihtiyacı var. Hele Hele Mersin’de yaşadığımız terör eyleminden sonra gönlümden geçeni söylüyorum: 5-0. Eze eze yenersiniz, buradan göndeririz. Ama başkanımızın dediği gibi gaza gelmeye gerek yok. Siz futbolunuzu oynayın. Dediğim gibi diğer şeyler bize ait.”

Daha sonrasında özür dilese de Kırgel’in bakış açısı maçın nasıl bir atmosferde geçeceğini herkese göstermişti. Afyonspor’un taraftar tribünün de açılan bir pankart ise durumun vahametini özetliyordu. Atatürk fotoğrafının iki yanında şunlar yazıyor:

“Allah tektir, ordusu Türk’tür” – “Hayatta yegane varlığım ve servetim Türk olarak doğmamdır”

a9187484-75c1-4c7d-96fb-30bcf9b40874.jpg

Hayattaki “yegane” varlığını Türklükle ilişkilendiren sorunlu bir kafa yapısı ile karşı karşıyayız. Aynı sorunlu kafa yapısı başka milliyetçilik türlerinde de görülüyor tabi ki. Kürt düşmanlığı üzerinden kendisini gösteren ırkçılık Türkiye toplumunun epey alışık olduğu bir husus.

Bir zamandır ırkçıların hedefinde mülteciler olduğu için gündemden düşse de Türk milliyetçiliği yıllarca kendisini Kürt nefreti üzerinden ifade etti. İktidarın belirli dönemlerde ortaya koyduğu politikalar Kürtler üzerindeki baskıyı azaltsa da basit bir futbol maçının da gösterdiği üzere Kürtlere yönelik nefret birden bire ortadan kalkacak bir şey değil!

HABERE YORUM KAT

14 Yorum