1. HABERLER

  2. HABER

  3. Komutanlara Soruşturma Başbakanın İznine Bağlandı
Komutanlara Soruşturma Başbakanın İznine Bağlandı

Komutanlara Soruşturma Başbakanın İznine Bağlandı

MİT başkanında olduğu gibi komutanların da başbakanın izni olmadan soruşturulmamasını sağlayan tasarıda değişiklik yapıldı.

24 Ocak 2015 Cumartesi 13:31A+A-

Askeri Hâkimler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Hükümet, MİT başkanında olduğu gibi komutanların da başbakanın izni olmadan soruşturulmamasını sağlayan tasarıda değişiklik yaptı. Yeni kurulacak olan Askeri HSYK’da kimlerin olacağına da başbakan karar verecek. Komisyon, önceki gece tasarıyı kabul etti.

Değişiklikler özetle şöyle:

Askeri Hâkimler Kurulu (AHK), Milli Savunma Bakanı ile bakanın teklifi ve Başbakan’ın onayı ile 1’inci sınıf askeri hâkimler arasından seçilen 4 üyeden oluşacak. Askeri Hâkimler Kurulu’nu yönetmek ve temsil etmek üzere Milli Savunma Bakanı, Kurul’a başkanlık yapacak. Askeri hâkimlerle ilgili, mesleğe kabul etme, atama ve nakletme, yıllık ve mazeret izinleri dışındaki her türlü izinleri verme, 1’inci sınıfa ayırma ve 1’inci sınıf olma, disiplin cezası verme ve disiplin cezalarını sicilden silme, görevden uzaklaştırma işlemleri bu kurulun görevi olacak.

SİVİLDE YARGILAMA İZNİ

Askerlerin görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevle ilgili olmak şartıyla, görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı adli yargının görevine giren konularda haklarında soruşturma yapılması, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları için Başbakan’ın, Jandarma Genel Komutanı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı için İçişleri Bakanı’nın, diğer personel için Milli Savunma Bakanı’nın iznine tabi olacak.

 

HABERE YORUM KAT