1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Kolombiya'da “Kesin Ateşkes”
Kolombiya'da “Kesin Ateşkes”

Kolombiya'da “Kesin Ateşkes”

Kolombiya hükûmeti ile FARC karşılıklı kesin ateşkes anlaşmasına vardı. Müzakerecilerden Carlos Lozada “23 Haziran Perşembe günü, savaşın son gününü ilan edeceğiz.” dedi.

22 Haziran 2016 Çarşamba 19:05A+A-

Kolombiya hükûmeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) karşılıklı kesin ateşkes anlaşmasına vardı.

FARC müzakerecilerden Carlos Lozada “23 Haziran Perşembe günü, savaşın son gününü ilan edeceğiz.” ifadesini kullandı.

Ateşkes, 50 yıldan uzun süredir devam eden çatışma sürecini sonlandırmak için en önemli adımlardan biri olsa da, henüz müzakerelerde silahsızlanma ve nihai barış anlaşmasıyla ilgili noktalar netleşmedi. Bu noktalar netleşmeden, karşılıklı kesin ateşkes uygulanmayabilir.

Anlaşma Referanduma Götürülecek

Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, görüşmelere katılmak üzere yarın Küba'nın başkenti Havana'ya gideceğini söyledi. Santos, dün koalisyon üyeleriyle yaptığı toplantıda, FARC ile barış müzakerelerinin bir ay içinde sonuçlanacağını ifade etmişti. Santos, referandumda Kolombiyalıların onayını almayacak herhangi bir anlaşmanın uygulanmayacağını söylemişti.

Çatışmalar 50 Yılı Aşkın Süredir Sürüyor

Kolombiya'da 1964'ten bu yana süren çatışmalarda en az 220 bin kişi yaşamını yitirmiş, 5 milyon kişi yerlerinden olmuştu.

Hükûmetin 15 yıl önce ABD'nin desteğiyle başlattığı askerî operasyonlar, FARC'ın güç kaybetmesine neden olmuş ve görüşmeler 2012'de başlamıştı.

FARC Geçen Sene Tek Taraflı Ateşkes İlan Etti

FARC ile hükûmet arasındaki görüşmelerin ilki Kasım 2012'de Küba'nın başkenti Havana'da yapılmıştı. Taraflar, savaş mağdurlarına tazminat ödenmesini de içeren bir anlaşma imzalamış, “mağdurların hakları, arazi hakları, isyancıların siyasî katılımı ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele” olmak üzere dört ana unsurda uzlaşmaya varılmıştı.

FARC’ın geçen sene tek taraflı ateşkes ilan etmesi üzerine, hükûmet de örgüte yönelik hava saldırılarını durdurmuştu.

Kaynak: Reuters, AFP ve AA, Al Jazeera

HABERE YORUM KAT