1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Kolombiya’da Ateşkes Yıl Sonuna Dek Uzatıldı
Kolombiya’da Ateşkes Yıl Sonuna Dek Uzatıldı

Kolombiya’da Ateşkes Yıl Sonuna Dek Uzatıldı

Kolombiya hükümeti ile FARC arasında varılan ateşkesin yıl sonuna dek uzatıldığı bildirildi.

14 Ekim 2016 Cuma 17:05A+A-

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) ile varılan ateşkesi yıl sonuna dek uzattığını açıkladı.

BBC Türkçe’nin haberine göre Santos, FARC ile geçen ay imzalanan ancak referandumda yaklaşık 63 bin oy farkla reddedilen ‘barış’ anlaşmasının geçerli kalması için yürütülen çabaları sürdürmeyi hedefliyor.

Santos, ateşkesi uzatma kararını, başkent Bogota’da ‘barış’ anlaşmasına destek yürüyüşü düzenleyen öğrenci liderleriyle yaptığı görüşmenin ardından aldığını söyledi.

Kolombiya lideri, “Öğrencilerden biri, hem ordu hem gerilla saflarında birbirlerine bir kez daha ateş etmek zorunda kalmayacaklarını umarak neler olacağını bekleyen gençlerin olduğunu hatırlattı.” dedi.

Ateşkes, referandum tarihinde sona ermiş ancak ‘barış’ anlaşmasının reddi sonrası ekim ayı sonuna dek uzatılmıştı.

‘Hayır’cılarla Görüştü

Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Santos, bu hafta içerisinde referandumda ‘hayır’ kampanyası yürüten isimlerle bir araya geldi.

Selefi Alvaro Uribe önderliğindeki ‘hayır’ cephesi, ‘barış’ anlaşmasının bazı bölümlerinin yeniden müzakere edilmesini istiyor. Bu grup, FARC mensuplarına kongrede sandalye ve af verilmesi gibi düzenlemelere tepki gösteriyor. Santos ise uzatılan ateşkesin süresi dolmadan yeniden müzakere yerine, ‘barış’ üzerinde ulusal bir uzlaşı sağlamayı hedefliyor.

Kolombiya’da 1964’te başlayan ve 52 yıl süren savaşta yaklaşık 260 bin kişi hayatını kaybetti, 6 milyon kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Bogota yönetimi ile FARC arasındaki resmî ‘barış’ görüşmeleri ise iki yıl süren hazırlıkların ardından 2012’de başlamış ve 4 yıl sürmüştü.

HABERE YORUM KAT