1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Kırgızistan’ın eski cumhurbaşkanının aracına silahlı saldırı düzenlendi
Kırgızistan’ın eski cumhurbaşkanının aracına silahlı saldırı düzenlendi

Kırgızistan’ın eski cumhurbaşkanının aracına silahlı saldırı düzenlendi

Rusya'nın RIA haber ajansından bir muhabirin aktardığına göre, Kırgızistan’ın eski cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Bişkek'te bir suikast girişiminden sağ kurtuldu.

09 Ekim 2020 Cuma 20:06A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Tartışmalı 4 Ekim parlamento oylamasının prosteto gösterilerinin ardından serbest bırakılan Atambayev'e bugünkü olaylar esnasında ateş açıldı.  

Saatler önce istifa çağrılarıyla karşı karşıya olan Cumhurbaşkanı Sooronbay Jeenbekov, başkentte olağanüstü hal ilan etmişti ve emniyet birimlerine olayları bastırma emri vermişti.

Bir haftadan kısa bir süre önce yapılan tartışmalı parlamento seçimlerinden bu yana Kırgızistan’da adeta kaos hakim. Birbirlerine rakip siyasi grupların destekçilerinin sokaklara dökülmesiyle muhalifler başkenti ele geçirdi. Seçimin sonuçları şu an için iptal edilmiş durumda.

Atambayev bir zamanlar halefi Jeenbekov ile yakındı, ancak ikilinin arası 2017'deki son cumhurbaşkanlığı seçimini Jeenbekov'un kazanmasından kısa bir süre sonra bozuldu.

Atambayev, Cuma günü Kubatbek Boronov hükümetinin istifa etmesinden sonra yeni Başbakanlığa aday olan eski başbakan Ömurbek Babanov'u destekledi.

Başkentin doğusunda toplanan Atambayev ve Babanov taraftarları Ala-Too Meydanı'nda bir araya geldiler. Olaylar protestolar esnasında 19 yaşındaki gencin öldürülmesi ile şiddetlendi.

Ancak hapisten çıkan muhalif politikacı Sadyr Zhaparov'u destekleyen ve aynı zamanda başbakan olmasını isteyen rakip bir protestocu grup sahneye çıktı. Bu grubun ortaya çıkması ile beraber arbedeler yaşanmaya başladı.  Dakikalar boyunca gruplar arasında süren arbede esnasında Atambayev olay yerinden kaçmak zorunda kaldı. Arabasıyla olay yerinden uzaklaşan Atambayev’in aracına ateş açıldı. Atambayev yara almadan kurtuldu. Olaylar esnasında kimin ateş açtığı bilinmiyor.

Yine bir başbakan adayı olan Tilek Toktogaziev de oradaydı kendisine fırlatılan taşlardan dolayı yaralandı.

 

Al Jazeera

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT