1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KIRGİZİSTAN

  4. Kırgızistan'da Mahkumlar Dudaklarını Dikiyor
Kırgızistanda Mahkumlar Dudaklarını Dikiyor

Kırgızistan'da Mahkumlar Dudaklarını Dikiyor

Kırgızistan'da 1300'den fazla mahpusun, hapishanelerdeki yaşam koşullarını protesto etmek için dudaklarını diktikleri belirtildi.

26 Ocak 2012 Perşembe 15:36A+A-

Ülkedeki 7 bin mahkum bir süredir açlık grevi yapıyor. Dudak dikme eylemine de, yetkililerin zorla yemek yedirme kararı üzerine başlandığı söyleniyor.

Açlık grevindeki mahkumların, zorla yedirme kararı karşısında, sadece sıvı alabilmek için dudaklarını diktiği bildiriliyor.

Eylem, geçen hafta bir kişinin öldüğü hapishane isyanını izliyor.

İnsan hakları yetkilisi Tursunbek Akun, "Hapishane yetkilileri ve gardiyanların dayağa son vermelerini istiyorlar. Açlık grevine son verirlerse yine dayak atılacağından kaygılılar" dedi.

Akun ayrıca, eylem yapan mahkumların durumunu 'felaket' diye tanımladı.

BBC Orta Asya Muhabiri Reyhan Dimitri, yetkililerin 'eylemlerin hapishanelere getirilen daha sıkı kurallara karşı çıkan çete liderleri tarafından organize edildiğini' söylediğini aktarıyor.

Mahkumların taleplerinden biri, hareketlerine getirilen kısıtlamanın kaldırılması. Ancak bu talep, hapishanelerden sorumlu yetkili Şeşenbek Bayzakov tarafından reddedildi. Bayzakov, 'Bırakın hepsi dudaklarını dikip, çenelerini kapatsınlar' dedi.

16 Ocak'taki hapishane isyanından sonra parlamento önünde gösteri yapmaya başlayan mahkum yakınları, Bayzavakov'un istifasını talep ediyor

 

HABERE YORUM KAT