1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Kimyasal Silah Kullanımına Tanık Oldular
Kimyasal Silah Kullanımına Tanık Oldular

Kimyasal Silah Kullanımına Tanık Oldular

Esed ordusunun sivillere yönelik kullandığı kimyasal silahların hastanelerdeki acı boyutu görüntülere böyle yansıdı...

27 Mayıs 2013 Pazartesi 13:24A+A-

Haftalarca silahlı grupları izleyen Le Monde gazetesinin bir muhabiri ve bir fotoğrafçısı, hükümet güçlerinin, başkent merkezine yakın Abbasi Meydanı’na 500 metre kadar uzaklıktaki Cobar varoşunda kullanılan zehirli gazların etkilerini bizzat tespit ettiklerini bildirdi.

ANF'nin haberine göre Şam’ın doğusunda, silahlı grupların denetimindeki Gula alanında doktorların tanıklıklarına başvuran gazeteye göre, doktorlar Beşşar El Esed güçlerinin düzenli bir şekilde kimyasal silah kullandığını söyledi. Doktorlar kullanılan kimyasal maddenin sarin gazı olduğundan şüphe ediyor.


 

Silahlı muhalefetin Ocak ayında girdiği Şam’ın çıkışındaki Cobar mahallesinde günlerce kalan gazetenin muhabirleri, “Suriye’nin başkenti dolaylarında iki aylık bir röportaj sırasında, çok daha geniş bir çanakta, karşılaştırılabilir öğeler topladık. Olayların vahameti, çoğalması, bu tür silahları kullanma taktiği, sözkonusu olanın sadece cephede gözyaşartıcı gazlar kullanmak değil, başka bir kategoride, daha zehirli ürünlerin kullanıldığını gösteriyor” diye yazdı.

Gazete özellikle 13 Nisan’da Cobar’daki bir cepheye yönelik yapılan “kimyasal saldırı” ardından fotoğrafçılarının dört gün boyunca görme ve nefes alma sorunları yaşadığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler de geçen Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Suriye’de kimyasal silah kullanıldığına dair daha fazla bilgi aldıklarını söyledi. BM, konunun araştırılması için bir uzmanlar komisyonu kurdu ancak Suriye’ye girişlerine halen izin verilmiş değil.

ABD Başkanı Barack Obama, kimyasal silah kullanımının “kırmızı çizgi” olduğunu söylerken, konuya ilişkin şimdilik tartışmasız bir kanıt bulunmadığını da belirtiyor. 

Bu “kırmızı çizgi” beklenmeye devam ederken, her gün onlarca/yüzlerce insanın katledildiği Suriye’de ölü sayısı 100 bine yaklaştı.

İŞTE BAZI GÖRÜNTÜLER:

Suriye'deki çeşitli hastanelerde kameralara takılan görüntülerde kimyasal silahların yaralıların üzerindeki etkisi tüyler ürpertici.












 

HABERE YORUM KAT