1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Kim Terörist?
Kim Terörist?

Kim Terörist?

Terör ve terörizm kavramları, her kesimin kendi çıkarlarına göre anlamlandırdığı, egemen güçlerinde kendi çıkarlarına göre yasallaştırdıkları kavramlar.

20 Ekim 2013 Pazar 21:18A+A-

Mustafa SİEL

Kim Terörist?

Terör ve Terörizm Kavramlarının İçeriği

Terör, insanları yıldırmak ve sindirmek suretiyle belli düşünce ve davranışları benimsetmek için zor kullanma yada tehdit eylemi olarak tanımlanıyor. Terörizm ise, siyasal hedeflere ulaşmak için mevcut hukuk ile devlet otoritesini ve savaş kurallarını tanımayarak, örgütlü, sistematik, öldürme, kaçırma korkutma ve tahrip eylemleri olarak tanımlanıyor. Bu şekilde kitlelere yönelik şiddet eylemleriyle toplumun güven duygusunu tahriple can derdine düşürmek ve devlet ile arasında uçurum meydana getirilmesi hedeflenmektedir. Daha ziyade sol görüşlü örgütlerin hedeflerine erişmek için kullandıkları en önemli araçlardan biri terör ve terörizm.

Her ne kadar yukarıda ki tanımlar genel kabul görmüşse de, terör ve terörizm kavramları, her kesimin kendi çıkarlarına göre anlamlandırdığı, egemen güçlerinde kendi çıkarlarına göre yasallaştırdıkları kavramlar. Bir kesim için terörist olan diğer kesim için özgürlük savaşçısı olurken, süreçte bir kesimin çıkarları farklılaşınca; önceden özgürlük savaşçısı dediğine terörist, terörist dediğine özgürlük savaşçısı diyebiliyor.

Bu Tanımlara Göre Terörist Kim Oluyor?

İran, Afganistan, Pakistan Irak ve başka İslam beldelerinde ABD'nin yaptıkları savaş mı yoksa terörizm midir bu tanımlara göre? Keza bu tanımlara göre Rusya'nın Kafkasya'da, Çin'in Doğu Türkistan'da, Cezayir'de batı işbirlikçisi, aşığı ve uşağı ordunun, Suriye'de Esed çetesinin kendi halkına karşı yaptıkları terörizmden başka ne ile isimlendirilebilir ki?

İsrail'i ele alalım. 1947'ye kadar İsrail diye bir devlet yoktu ama Yahudi terör örgütleri ve teröristler vardı. Sadece Müslümanlar değil, Filistin'i işgal altında tutan İngiltere ve diğer batı devletleri bile böyle tanımlıyordu bunları. Sonra ne oldu ise, İsrail diye bir devlet kurulduğu BM'de kabul edildi ve terör örgütleri İsrail ordusu, terör ele başları da İsrail yöneticisi ve komutanları oldular!

Bununla da kalmadı, vatanlarını savunmaya çalışan Filistinliler terörist, direniş örgütleri de terör örgütleri sayılmaya başladı. İlk ortaya çıktığında Yaser Arafat liderliğindeki FKÖ'de bu konumda iken, Arafat ve FKÖ'nün İsrail'e ve batıya boyun eğmesinin ardından, sözde Filistin Hükümetliğine terfi ettirildiler. İşbirlikçi Mahmud Abbas liderliğinde ki FKÖ Filistin'in meşru temsilcisi kabul edilirken, Batı ve İsrail'e boyun eğmeyen Hamas ve İslami Cihad ise halen terör örgütü olarak sayılmaya devam ediliyor.

Bu ve benzeri misaller, asıl teröristlerin batılılar ve İslam dünyasındaki işbirlikçileri olduğunu, lakin bunların batıya boyun eğmeyen Müslümanları terörist olarak tanımladıklarını, güç ve medya ellerinde olduğu içinde bu konuda dünya halkları genelinde başarılı olduklarını ortaya koyuyor.

Terör ve Terörizm Konusunda Çifte Standartlar

Mesela, bazı kesimlerce Suriye'de Esed Çetesi ile şebbihalar terörist sayılmazken, El Nusra ve benzerleri terörist sayılıyor. Aynı kesimlerce Mısır'da Cunta tetikçileri ile baltacılar terörist sayılmazken, İhvan terörist sayılıyor.

Yine aynı kesimlerce Irak'ta Mehdi Ordusu gibi Amerikan işbirlikçisi Şii çeteler terörist sayılmazken, El Kaide gibi işgale karşı mücadele eden Sünni gruplar terörist sayılıyor. El Kaide ve benzeri örgütler Şii düşmanı ve tekfirci olarak nitelenirken; İran, Irak, Lübnan ve başka yerlerdeki Şii örgütler herhalde Sünni dostu ve çevreci örgütler olmalı ki, tekfirci sayılmıyorlar.

İran'dan gelen Şii savaşçılar ile Lübnan Hizbullah'ının Suriye'de mezhep taassubu ile yaptığı haksız saldırı ve katliamları lanetlemeyen ve bunların Suriye'de ne işi var demeyenler;  mensuplarının ezici çoğunluğu Suriyeli olan Sünni direniş guruplarını kökü dışarıda tekfirci çakallar olarak niteleyip kırmızı kart göstererek Suriye dışına davet ediyorlar.

Türkiye'de PKK'yı özgürlük savaşçısı - gerilla sayıp legalleştirenler, El Kaide ve benzerlerini terörist sayıyorlar. Aynı kesimlerce Suriye'de PKK'nın uzantısı PYD halkın meşru temsilcisi sayılırken, mensuplarının çoğu Suriyeli olan El Nusra gibi örgütler kökü dışarıda ve terörist sayılıyor.

Türkiye'de DHKP-C ve benzeri silahlı terör eylemlerini meşru sayan ve gerçekleştiren sol örgütler şirinleştirilir ve adeta meşru sayılırken, Hizbut Tahrir gibi silahlı mücadele anlayışından uzak olan ve bu alanda en ufak bir eylemi bulunmayan bir camia terör örgütü sayılıyor ve mensuplarına ağır cezalar veriliyor.

Türkiye'de PKK ile DHKP-C gibi örgütleri terör örgütü sayıp saymadıkları konusunda solcular ve aleviler sorguya çekilmezken -çekilemezken, Müslümanlara El Kaide ve benzeri örgütleri terör örgütü sayıp lanetlenmemiz gerektiği dolaylı yada direkt yollarla dayatılıyor.

Yazının Devamı…