1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Kilis Sokakları Normale Dönüyor
Kilis Sokakları Normale Dönüyor

Kilis Sokakları Normale Dönüyor

Kilis’e son dört gündür roket atılmadı. Caddeler yine hareketlendi.

28 Nisan 2016 Perşembe 14:13A+A-

18 Ocak’tan bu yana IŞİD bölgelerinden Kilis’e atılan roketler, 18 kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Hafta sonu roketler sıklaşınca, nüfusun yarısından fazlasının Suriyeli olduğu şehirde gerginlik yaşandı. Suriyelilere ait dükkânlara saldıranlar oldu. Pazartesi ve salı günü birçok çocuk okula gitmedi, dükkânların çoğu açılmadı. Şehrin normalde işlek olan caddeleri bomboştu.

En son pazar akşamı atılan roketler meydanda Valilik yakınlarında bir câmînin avlusuna düşmüş, Kilislilerin korkusu roketin şehir merkezine düşmesiyle artmıştı. Ancak pazar gününden sonra boşalan sokaklar eski hâline dönüyor.

Tedirginlik Sürüyor

Dükkânların önünde toplanan esnaf, hem koalisyonun bombardımanı hem de Türkiye’den yapılan top atışlarının etkili olduğunu konuşuyor. IŞİD’in roket saldırılarının tekrar başlayabileceği konusunda tedirgin olsalar da, dükkânlarını açabildikleri için mutlular.

Tatlıcıda çalışan Ali, satışların normale döndüğünü söylüyor:

“Ben sâdece iki gün açmadım dükkânı. O zaman açanlar da vardı. Ama satış yoktu zâten. Kimse gelip gitmiyordu, sokaklar boştu. Şimdi normale dönüyor, uzun sürmedi neyse ki… Burayı Kilisliler kadar Suriyeliler de hareketlendiriyor, onlar da korkmadığı için, çarşıya çıktığı için seviniyoruz.”.

Dükkânlar Açık Olsa da Satış Yoktu

Valilik yakınlarındaki işlek caddelerden Cumhuriyet Caddesi’nde dükkânlar yine açıldı. Korktukları için dışarı çıkmadığını söyleyen Suriyeliler de alışverişte ya da işlerinin başında. Kuruyemişçi işleten Mehmet Fikri, dükkânını hiç kapatmayanlardan:

“Ben hiç kepenk kapatmadım, korkunun ecele faydası yok. Ama kimse gelmiyordu, satış yoktu. Çay bahçesi işleten bir arkadaş var, onunla oturuyorduk bütün gün. Şimdi yine hareketlenmeye başladı. Televizyondan izliyoruz, koalisyon vuruyormuş. Burayı da görüyorsunuz asker, polis kaynıyor. Türkiye de sınırdan bir şeyler yapıyor demek ki, roket atılmadı kaç gündür. Ama hâlâ tedirginiz, kapı çarpmasına yerimizden zıplıyoruz. Umarım bir daha atılmaz roket.”.

kuyumcukilis.jpg

Caddede göze çarpan tek şey, Suriyelilerin işlettiği kuyumcular. Onlar yine bir gerginlik yaşanmasından korkuyor ve “Bizim dükkânın camları kırılırsa, kaybedecek şeyimiz çok. Emin olana kadar bekliyoruz.” diyorlar.

Kaynak: Al Jazeera

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT