1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. KİK-ABD Zirvesi'nden "Esed'siz Geçiş" Konusunda Anlaşma
KİK-ABD Zirvesi'nden "Esed'siz Geçiş" Konusunda Anlaşma

KİK-ABD Zirvesi'nden "Esed'siz Geçiş" Konusunda Anlaşma

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK)-ABD Zirvesi kapanış bildirgesinde, Suriye'de Beşşar Esed'siz bir siyasi geçiş süreci olması gerektiği belirtildi.

22 Nisan 2016 Cuma 09:52A+A-

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre KİK-ABD Zirvesi kapanış oturumunda, KİK üyeleri ve ABD'nin stratejik ortaklığının tekrar teyit edilmesi çağrısı yapıldı.

Zirvede bölgede yaşanan büyük zorluklara rağmen IŞİD'le mücadele, bölgesel çekişmelerin hafifletilmesi ve çözüm bulunması, KİK'in dış ve iç tehditlere karşı koyma gücünün artırılması, İran'ın istikrarı zedeleyici faaliyetlerinin düzeltilmesi, bölgesel ve mezhepsel gerilimin sınırlandırılması için acil adımlar atılacağı ifade edildi.

Mayıs ayında Camp David'de düzenlenen zirvedeki ortak prensiplerin desteklendiği ve bölgedeki savaşların askeri müdahaleyle çözülemeyeceği konusu, tüm ülkelerin egemenliğine saygı gösterilmesi ve iç işlerine karışılmaması konularında hemfikir olunduğu kaydedildi.

Suriye halkıyla dayanışma içinde olunduğu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin insani yardımların ulaştırılmasına ilişkin 2254 sayılı kararının öneminin vurguladığı bildirildi.

Esed'siz geçiş

Devlet kurumlarının korunduğu Beşşar Esed'siz bir siyasi geçiş süreci olması, IŞİD'le mücadeleye odaklanılması gerektiği ifade edilirken, ülke içinde ve dışındaki sığınmacılar konusunda derin endişe duyulduğu aktarıldı.

Irak'ta daha fazla ilerleme kaydedilmesi için mezhepsel gerginliğin hafifletilmesi, tüm Iraklılar arasında uzlaşı sağlanması için çalışılması ve reformların uygulanması çağrısı yapıldı.

AA

Etiketler : , , , , ,

HABERE YORUM KAT