1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KEŞMİR

  4. Keşmirliler 4 Ay Sonra İlk Kez Cuma Namazı Kılacaklar
Keşmirliler 4 Ay Sonra İlk Kez Cuma Namazı Kılacaklar

Keşmirliler 4 Ay Sonra İlk Kez Cuma Namazı Kılacaklar

Temmuz ayından bu yana işgalci Hint yönetimi tarafından cuma namazının yasaklandığı Srinagar'ın ana camisinde bugün ilk kez cuma namazı kılınacak.

25 Kasım 2016 Cuma 11:13A+A-

Hindistan işgali altında bulunan Keşmir'in Srinagar şehrinde bölge insanı için çok büyük önemi olan ana cami Jamia mescidi bugün cuma namazı için dört ay sonra ilk kez açılacak. Hint askerleri cuma namazı öncesi geniş güvenlik önlemleri aldı.

Cammu Keşmir'de, güvenlik güçleriyle bağımsızlık yanlısı gruplardan Hizbul Mücahidin üyeleri arasında 8 Temmuz'da çıkan çatışmada, örgütün üst düzey üyelerinden Burhan Wani'nin şehit edilmesinin ardından 19 haftadır bölge halkının cemaat halinde topluca namaz kılmasını önlemek için cami kapatılmıştı.

KÖYLERDE ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Keşmir'de bu sabah çıkan çatışmada iki Keşmirli muhalif ve bir Hint askeri öldürüldü.

Polisten yapılan açıklamada bir ihbar üzerine Naidkhai köyüne bir baskın yapıldı. Baskında çıkan çatışmada iki Keşmirli muhalif ve bir Hint askeri hayatını kaybetti.

Hint ordusu sözcüsü Albay Rajesh Kalia, operasyonda iki otomatik tüfek ve bazı cephane elde ettiklerini açıkladı.

Kısa süren çatışma sonrası tartışmalı Himalaya bölgesinde yaşayan yüzlerce insan sokaklara dökülüp "Hindistan'a geri dönün", "Biz özgürlük istiyoruz" sloganları ile sokaklara döküldü.

Köylüler defin için öldürülen iki kişinin cesetlerinin iadesini talep etti. Cesetlerin yerel polis karakolunda tutulduğu öne sürüldü.

Bölgede aylardır süren ve Hindistan güvenlik güçlerinin biber gazı ve gerçek mermi kullandığı gösterilerde şu ana kadar 90'dan fazla Keşmirli hayatını kaybetti, 3 binden fazla sivil yaralandı.

Hindistan ve Pakistan arasında, İngiltere'den bağımsızlıklarını kazandıkları 1947'den bu yana tartışma konusu olan Cammu Keşmir'de yaşanan şiddet olaylarında 70 bin kişi hayatını kaybetti.

Cammu Keşmir'deki direniş grupları, 1989'dan beri bağımsızlık ya da Pakistan'a bağlanmak için eylemler yapıyor.

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT