1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Kerry: Savaş Suçları Soruşturması Açılmalı
Kerry: Savaş Suçları Soruşturması Açılmalı

Kerry: Savaş Suçları Soruşturması Açılmalı

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, sivillerin ve hastanelerin bombalanması nedeniyle Esed rejimi ve Rusya hakkında savaş suçları soruşturması açılması gerektiğini söyledi.

08 Ekim 2016 Cumartesi 11:22A+A-

Jean-Marc Ayrault ile Washington'daki görüşmesi öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'de sivillerin ve hastanelerin bombalanması nedeniyle Beşşar Esed rejimi ve destekçisi Rusya'ya tepki gösterdi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "Dün gece rejim güçleri bir başka hastaneyi vurdu, 20 kişi hayatını kaybetti ve 100 kişi yaralandı. Rusya ve rejim, neden hastaneleri, tıbbi tesisleri, çocukları ve kadınları hedef aldıkları konusunda dünyaya bir açıklamadan daha fazlasını borçlu" dedi.

Kerry, sivillerin ve hastanelerin bombalanması nedeniyle Esed rejimi ve Rusya hakkında savaş suçları soruşturması açılması gerektiğini söyledi.

Bunların "yanlışlıkla yapılan saldırılar" olarak değerlendirilemeyeceğini vurgulayan Kerry, bu hedeflerin sivillere korku salmak için kasten seçildiğini belirtti. John Kerry, "Bunlar savaş suçuyla soruşturulmak için yeterli sebeplerdir. Bu saldırıları gerçekleştirenler yaptıkları bu hareketlerden dolayı sorumlu tutulmalıdır" diye konuştu.

Kerry, Rusya ve rejimin yaptığı saldırılara ve abluka altında tuttukları bölgelerin ablukadan kurtulması için neler yapılacağına dair Fransa ile görüşme içinde olduklarını da ekledi. ABD Dışişleri Bakanı, "21'inci yüzyılda kuşatma altında olan Halep'in bombalanmasıyla ilgili ortaklaşa şekilde en güçlü mesajın nasıl verilmesi gerektiğini ele alacağız" ifadelerini kullandı.

ABD ve Rusya uzun bir müzakere sürecinden sonra 9 Eylül'de Suriye'de ateşkes uygulanması konusunda anlaşmıştı. 12 Eylül'de yürürlüğe giren ateşkes ABD'nin Suriye'de Esed rejimine ait güçleri bombalaması ve Rusya ile rejimin Halep'te insani yardım konvoyunu hedef almasından sonra çökmüştü. 19 Eylül'den bu yana Halep yoğun bombardıman altında. En az 400 sivil öldü, yüzlerce kişi yaralandı.

ABD yönetimi 3 Ekim'de, Rusya ile Suriye'de çatışmaların durdurulması anlaşması çerçevesindeki ikili temasları durdurma kararı almıştı.

Kaynak: Reuters, AA

 

HABERE YORUM KAT