1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ÖZBEKİSTAN

  4. Kerimov sonrası Özbekistan’da değişim rüzgarları
Kerimov sonrası Özbekistan’da değişim rüzgarları

Kerimov sonrası Özbekistan’da değişim rüzgarları

Adem Özköse, Haksöz-Haber için kaleme aldığı ve Özbekistan gezisinin izlenimlerinden oluşan yazısında diktatör Kerimov sonrası ülkede esen değişim rüzgarlarını değerlendiriyor.

30 Eylül 2021 Perşembe 13:43A+A-

Bugünden itibaren haftada iki kez olmak üzere yazılarını Haksöz-Haber okuyucularıyla paylaşacak olan Adem Özköse kardeşimizin sitemizdeki ilk yazısı:

Özbekistan Notları (1)

   Özbekistan’ın başkenti Taşkent’de yıllardır burada yaşayan Türk bir işadamı ile şehrin arka sokaklarında oturduğumuz kafede sohbet ederken; “Özbekler sanki bir rüyada gibiler. Kerimov döneminde insanlar namaz kılmaya, sakal bırakmaya bile korkarken yeni cumhurbaşkanı Mirziyoyev her geçen gün dini hayatın önünü daha da açıyor. Özbekler bu durum karşısında oldukça mutlular. Fakat yine de içlerinde bir tedirginlik var. Açıkçası ben de tedirginim ve bu rüyanın kalıcı mı yoksa geçici mi olacağını merak ediyorum.” demişti.

   İki yıl önce Özbekistan’a yaptığım ziyaret esnasında duyduğum bu cümleler Özbekistan yolunda yine aklıma geldi. Bir taraftan Semerkand, Buhara, Hive gibi kadim İslam şehirlerini yeniden ziyaret edecek olmanın keyfini hissederken diğer taraftan Özbekistan’da yaşanan değişimin ne yönde ilerlediğini merak ediyordum.

     32 milyonu aşan dinamik nüfusu, zengin yeraltı kaynakları, stratejik konumu, İslam kültür ve geleneğinin oluşumuna büyük katkı sunmuş Semerkand ve Buhara gibi şehirleriyle oldukça ilgi çekici bir ülke olan Özbekistan, büyük Türkistan coğrafyasının yaşadığı tüm tarihi olayları, kırılma ve gelişmeleri kendi bağrında taşıyan bir ülke.

     ***

Yazının devamı >>>