1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Kendini general ilan eden Putin, savaşı komuta edemiyor mu?
Kendini general ilan eden Putin, savaşı komuta edemiyor mu?

Kendini general ilan eden Putin, savaşı komuta edemiyor mu?

Avrupa basınına göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, savaşı bizatihi yönetmeye, bir general gibi davranmaya başladı. Askeri becerileri olmayan Putin’in askerin işine karıştığı ve zaten yönetilemeyen ordunun başarısız olacağı ifade edildi.

20 Mayıs 2022 Cuma 09:03A+A-

HAKSÖZ HABER

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kendisini general ilan ettiği ve savaşı bizatihi yönetmeye çalıştığı iddia ediliyor.

Rusya'nın, Ukrayna'yı işgal girişimi üçüncü ayı geride kaldı. Moskova'dan gelen son haberler ise Putin'in askerlerin işine daha fazla karışmaya, adeta bir general gibi cepheye taktikler yağdırmaya başladığı yönünde.

Rusya'nın savaş hedeflerinde başarısız olduğu, ağır kayıplar verdiği ve belirli bölgelerde geri püskürtüldüğü haberleri artmaya devam ederken, Putin’in savaşındaki durum Avrupa basını tarafından dikkatle takip ediliyor.

WPolityce gazetesi, düzinelerce tankın imha edildiği Siverskyi Donets’teki gibi yenilgilerin, Rusya’yı öfkelendireceğini düşünüyor: “Dillerinde Putin’le aynı büyük güç söylemi var, Ukrayna’dan aynı derecede nefret ediyorlar ve yine onlar da savaşın devam etmesini istiyorlar. Ancak bütün dünyanın görüp de çoğu Rus’un halen görmediği şeyi de görüyorlar: Rus ordusunun içine düştüğü korkunç durumu, felaket bir liderliği ve artık saklanamayan aşağılayıcı yenilgileri. Ukrayna’yı şimdi yenemezlerse, başka bir şansları daha olmayacağını anlamış durumdalar. Bu yüzden giderek sesleri daha yüksek çıkıyor ve daha kararlı davranıyorlar.”

Rus gazetesi Novaya Gazeta Europe ise Putin’in savaşı yönetmeye çalıştığını ve bunda başarısız olduğunu şöyle aktarıyor: “Aşırı sağcı ve ultra milliyetçi çevrelerin liderlerinden biri olan Igor Girkin-Strelkov, [sosyal medyada] uzun zamandır Rusya’nın Ukrayna’daki operasyonunun bir savaş olduğu, stratejik bakımdan çok kötü yönetildiği (ki bu tamamen doğru) ve liderliğin topyekûn yetersiz kaldığını yorumunda bulunuyor. Son günlerde ise, Putin’in birliklerin idaresine giderek daha fazla müdahale ettiğini ve şu ya da bu taburun nereye gönderileceğine kendi karar verdiğini söylüyor. Putin’in askeri eğitimi yok, içinden geldiği gibi hareket edip kararlar alıyor. ... Komutanlar da Devlet Başkanı’nın emirlerine uymak zorunda kalıyor. Kimse korkusundan bu yetersizliği eleştiremiyor.”

Slovakya gazetesi Denník N Batılı gizli servislerin raporlarına dayandırdığı yorumunda: “Adolf Hitler de bir zamanlar aynısını yapmıştı. Onun savaşında da işler düşündüğü gibi gitmemişti, generallerine artık güvenmiyordu ve sığınağındaki masasından onların aldığı kararlara giderek daha fazla müdahale ediyordu. ... Şimdi Putin de aynı hatayı yapıyor. Dehasına ve ordu yönetme becerisine güveniyorsa, bu aynı zamanda sorunların ve başarısızlıkların da bilincinde olduğunun açık bir göstergesidir. ... Korku içindeki bir diktatör böylesi mikro yönetim yöntemlerine başvurmaya başladıysa eğer, dünyanın geri kalanı açısından iyimser olmak için sebep var demektir.” ifadelerini kullandı.

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT