1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Kemalistler hangi yüzle Elmalılı Hamdi'yi anıyor?
Kemalistler hangi yüzle Elmalılı Hamdi'yi anıyor?

Kemalistler hangi yüzle Elmalılı Hamdi'yi anıyor?

CHP dindar-muhafazakar seçmene şirin görünmeye çalışırken yüzsüzlükte sınır tanımıyor!

20 Mart 2022 Pazar 02:09A+A-

İyi Partili Elmalı Belediyesi İstanbul Kongre Merkezi'nde Elmalı Hamdi Yazır paneli düzenlerken programda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da bir konuşma yaptı. Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra programa CHP'li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katıldı.

8352f21b-702f-4296-89a6-72ca16d7050d.jpg

Peki CHP hangi yüzle Elmalılı Hamdi'yi anıyor? Elmalılı İstiklal mahkemelerinde idamla yargılanıp beraat ettikten sonra tek parti döneminde 1942'deki vefatına kadar inzivaya çekilmek zorunda kalan ve bu süre zarfında göz hapsinde tutulan bir alim neticede! Belki İskilipli Atıf ya da birçok alim gibi dar ağacına götürülmese de o devirdeki yine diğer birçok alim/kanaat önderi gibi Kemalist rejimin gadrine uğramış bir isim.

dcef9e93-6ea4-4e61-be03-ec96e90e2cb3.jpg

Tabii akla o dönem Meclis tarafından Türkçe tefsir yazılması kararının alınıp bu işin Diyanete tevdi edilmesi, Diyanet'in de tefsir yazma görevini Elmalılı Hamdi'ye vermesiyle birlikte "Hak Dini Kur'an Dili" gibi yetkin bir tefsirinin yazılması nasıl mümkün oldu sorusu geliyor. Öyle ya cüppelisi, cüppesisizi, ilahiyatçısı vesaire Kemalistlere selam çakma derdindeki birçokları bunu Mustafa Kemal'in dine büyük hizmeti şeklinde pazarlar. Oysa konuyla ilgili yapılmış ciddi çalışmalara bakılacak olursa ortaya çıkan neticenin meal, tefsir ve Sahih-i Buhari tercümesi hazırlatılmasındaki gayelerle çok da örtüşmedigi görülür.  Zira tefsir, meal ve Sahih-i Buhari tercümesi işlerinin rejim tarafından takip edilmelerine rağmen Elmalılı Hamdi, Mehmet Akif ve Babanzade Ahmet Naim gibi ehil isimlere verilmesi dönemin Diyanet İşleri Reisi Ahmet Hamdi Akseki'nin kişisel çabaları sayesinde olmuştur.

7b2871b1-bf64-4096-b26d-e3fa08c3c633.jpg

Bir de program için hazırlanan afişlerde Elmalılı'nın yanına Mustafa Kemal'in resminin de konulması var ki tam bir fars örneği! Kemalistlerin her tarihi olayı/kişiyi söze konu ederken muhakkak Mustafa Kemal'i de araya sıkıştırmalarına alışkınız. Ancak Elmalılı Hamdi'yi anma programında da bunu yapmaları kendilerini iyice komik duruma düşürmüş.

Ne de olsa "utanmadıktan sonra dilediğini yap" denmiş!

HABERE YORUM KAT

11 Yorum