1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KAZAKİSTAN

  4. Kazakistan Türkiye'nin Orta Asya bağlantısını kesti
Kazakistan Türkiye'nin Orta Asya bağlantısını kesti

Kazakistan Türkiye'nin Orta Asya bağlantısını kesti

Kazakistan'ın Türkiye'den giden araçların Türki cumhuriyetlere kara yoluyla ulaşmasına keyfi bir nedenle engel olduğu UND'nin gazetelere verdiği ilanla ortaya çıktı.

31 Mayıs 2021 Pazartesi 12:41A+A-

Pandemi döneminde Orta Asya'ya ulaşmak için tek güzergah haline gelen Rusya - Kazakistan yolu, kardeş ülke bilinen Kazakistan tarafından Türkiye araçlarına kapatıldı. Uluslararası Nakliyeciler Derneği'nin (UND) gazetelere verdiği ilanla ortaya çıkan bu önemli bilgi için dernek, yetkililerin harekete geçmesini talep etti.

AZERBAYCAN DA AYRIMCI FİYAT UYGULUYOR

Koronavirüs sebebiyle kapanan İran - Türkmenistan yolunun kullanılamaması ve Azerbaycan'ın da ayrımcı fiyat uygulaması nedeniyle tek geçiş haline gelen Rusya - Kazakistan yolu, Türkiye uyruklu araçların geçişine kapatıldı. Türkiye uyruklu araçların Orta Asya'ya ulaşmak için tek alternatifi haline gelen bu güzergahın, UND'nin ilanına göre tamamen keyfi sebeplerle kapatıldığı belirtiliyor.

Karar’ın naklettiğine göre, yapılan bu uygulamanın sadece Türkiye'ye değil tüm Türk Dünyası'na bir haksızlık olduğunu belirten dernek, ilanda taşıma olmadığı sürece Türk Dünyası ekonomik işbirliğinin de gerçekleşmeyeceği detayına yer verdi.

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyesi olan Kazakistan'ın, imzalamış olduğu DTÖ Ticareti Kolaylaştırma Anlaşması'na da karşı geldiğini belirten dernek, "Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması - Madde 5" ve DTÖ Ticareti Kolaylaştırma Anlaşması Madde 11" maddelerine de değinerek tarafların bir araya gelip bu konuyu çözmesini talep etti.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum