1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Esed kendisinden dolayı mülteci olanların kendisi gitmeden döneceklerini sanıyor
Esed kendisinden dolayı mülteci olanların kendisi gitmeden döneceklerini sanıyor

Esed kendisinden dolayı mülteci olanların kendisi gitmeden döneceklerini sanıyor

Suriye’nin seri katili Beşar Esed, dün yaptığı bir açıklamada BM, ABD ve komşu ülkelerin mültecilere Suriye’ye geri dönmemeleri yönünde baskı yaptığını bu yüzden de 5 milyon Suriyeli mültecinin ülkeye geri dönmediğini söyledi.

12 Kasım 2020 Perşembe 14:17A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Katil Esed, 10 yıla yakın bir süredir kendi halkına zulüm eden, Rusya, İran, Çin gibi ülkelerden de destek alarak varlığını korumaya çalışan Suriye’nin sözde lideri.

Bugüne kadar Suriye’de yüzbinlerce insanı katletti, milyonlarcasını evsiz bıraktı. Bugün ise hiçbir şey olmamış gibi, bir zamanlar onun gaddar zalimliğinden kaçarak yaşamlarını kurtarmaya çalışan insanlara ‘geri dön’ün çağrısı yapmakta.   Şu anda Suriye nüfusunun çok küçük bir kısmına liderlik eden Esed, Rusya’dan aldığı destekle varlığını sürdürebiliyor. Rusya’da genel olarak ABD karşıtı bir ülke. Esed de Rusya’nın emirlerine riayet ederek söylemlerini ABD karşıtlığı üzerinden gerçekleştirmekte.

Rusya tarafından Şam'da mültecilerin dönüşü üzerine düzenlenen iki günlük uluslararası bir konferansın açılış oturumunda Esed, " Amerikan rejimi ve müttefikleri tarafından, mültecilere geri dönmemeleri için uygulanan baskılar, gayri meşru ekonomik yaptırımlar ve uygulanan kuşatma da dahil olmak üzere birçok engel” olduğunu söyledi

Hükümetine uygulanan Batı yaptırımlarının "yeniden inşa çabalarını ve savaştan zarar gören altyapının iyileştirilmesini engellediğini" de sözlerine ekledi.

Katil Esed, mültecilere ev sahibi ülkeler tarafından kalmaları yönünde  "baskı ya da gözdağı verildiğine" işaret ederek, mültecilerin onları finansal olarak cezbederken "onlar için uluslararası yardımdan yararlandıklarını" söyledi.

Katil Esed, "Geri dönüp ülkenin yeniden inşasına yardım etmek isteyen her mültecinin dönüşü için çok çalışıyoruz" dedi.

Konferansın ABD, Avrupa Birliği ve halihazırda 5,6 milyon Suriyeli mültecinin ikamet ettiği bazı komşu ülkeler tarafından boykot edildiği bildirildi.

Suriye Geçici Hükümeti Başkanı Abdul-Rahman Mustafa, konferansın mültecilerin dönüşünü güvence altına alma ve yeniden inşa etme bahanesiyle uluslararası toplumdan fon sağlamayı amaçladığını söyleyerek, Moskova'nın daha sonra fonları tazminat olarak yağmalayacağına işaret etti.

Rusya sponsorluğunda, başkent Şam'da dün başlayan sözde uluslararası konferans, bugün sona erecek.

ABD ve Avrupa Birliği, Suriye'de geri dönüşlerin başlaması için uluslararası hukuka uygun güvencelerin olmadığını savunarak, konferansa katılmıyor.

Rejim medyasında yer alan bilgilere göre, konferansta Rusya, İran, Çin, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan ve Umman temsilci bulunduruyor.

Rusya önce Suriye şehirlerini bombalayarak rejime destek sağladı şimdi de hem dünyaya iyi görünmeye hem de maddi kaybını telafi etmeye dönük adımlar atıyor.

Kaynak: Middle East Monitor, HAKSÖZ HABER

HABERE YORUM KAT