1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KATAR

  4. Katar’a uygulanan ambargonun kazananı ve kaybedeni!
Katar’a uygulanan ambargonun kazananı ve kaybedeni!

Katar’a uygulanan ambargonun kazananı ve kaybedeni!

Körfez krizi olarak da tarihe geçen Katar ambargosu imzalanan normalleşme antlaşması ile son buldu.

08 Ocak 2021 Cuma 17:47A+A-

Abdurrahman Güner / HAKSÖZ HABER

5 Haziran 2017 tarihinde başlayan Katar ambargosu, Kuveyt dışındaki Körfez ülkelerinin Katar ile tüm ilişkilerini asgari düzeye indirmelerine sebep olmuştu.

Katar’a yönelik başlatılan bu ambargoya neden olarak ise ‘teröre destek’ izahı yapılıyordu. Her hangi bir gerekçeyle delillendirilmeyen bu izah en temelde Katar’ın Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na karşı menfi bir tavır takınmamasından ileri geliyor.

2021-ocak-5-info-4-750.jpg

Katar bölgesinde halkın refah düzeyinin en yüksek olduğu ülkelerden birisi. BAE’nin ‘karikatür devlet’ pozisyonu, Katar’ın hem iç hem dış politikada vizyon sahibi ülke olması ve kişi başına düşen GSMH oranı dünyadaki en yüksek devlet olduğu gerçeği her anlamda Katar’ın refah düzeyini kanıtlıyor.

Tüm bunların yanında Katar’ın İslami hareketlere yönelik doğrudan menfi tavır takınmaması bölgedeki ve dünyanın geri kalanındaki Müslüman halklar nezdinde Katar’a önemli bir prestij sağlıyor. Ayrıca Katar’ın Körfez'deki diğer devlet ve devletçiklere karşı Türkiye ile iyi ilişkiler kurması da Katar ambargosunun öncelikli sebepleri arasında gösteriliyordu.

Peki, ne değişti? Her şeyden önce Suudi Arabistan’ın çok rahat bir şekilde ambargo başlatabilmesini sağlayan husus arkasındaki koşulsuz Amerikan desteğiydi. Ancak Amerika’daki seçim sonuçları Suud’un tavrının değişmesine de sebep oldu. Tıpkı Katar’a dönük ambargoyu kaldırma kararında olduğu gibi Suud yönetiminin Türkiye’ye karşı tutumunda da bir değişiklik olduğu söylenebilir.

“Suudi Arabistan’ın normalleşme adımları ne anlama geliyor?” sorusu ise kesin bir şekilde "Katar’ın vizyon sahibi politikalarının zaferi anlamına geliyor şeklinde" cevaplanabilir. Üç seneyi aşkın bir süredir devam eden ambargo Katar ekonomisini etkilemezken Katar’ın dış politikada yeni açılımlar yapmasını sağladı. Katar-Türkiye ilişkileri bu bağlamda oldukça güçlenirken buna bağlı olarak Suudi Arabistan ve onun uydu devletleri yalnızlaştı. Prens Selman, Cemal Kaşıkçı katliamından sonra bir kere daha hem bölgesinde hem dünyada rezil oldu.

katar1-pymg.jpg

Prens Selman KİK zirvesinde Katar Emiri'ni karşılıyor.

Bundan sonra sürecin nasıl devam edeceğini hep birlikte izleyeceğiz. Ancak emperyal güçlere bağımlı olarak politika geliştirmeye çalışan ülkelerin bir şekilde zaaflı konuma düştüklerine şahit olduğumuz Katar ambargosu, Müslümanların siyasi tarihinde önemli bir duruma ışık tutuyor!

HABERE YORUM KAT