1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. ABD seçimleri Suudi Arabistan’ı 'politik' uykusundan mı uyandırdı?
ABD seçimleri Suudi Arabistan’ı 'politik' uykusundan mı uyandırdı?

ABD seçimleri Suudi Arabistan’ı 'politik' uykusundan mı uyandırdı?

ABD’nin 46. Başkanı olan Joe Biden’ın dış politikadaki olası tutumu Suudi yönetiminde gerginliğe sebep oldu.

10 Kasım 2020 Salı 15:08A+A-

HAKSÖZ HABER

Donald Trump yönetiminin Suudi Arabistan ile kurduğu rezervsiz ilişkiler Suudilerin dış politikada daha hırçın bir tavır takınmalarıyla sonuçlanmıştı. Suudi Arabistan ile yakın ilişkiler içinde olan körfez ülkeleri bu süreçte İsrail’le normalleşme adımlarını attı.

Suudi yönetimini Müslüman dünya için oldukça utanılası bir durum olan bu ihanet anlaşmasına kendisi dahil olmazken körfezdeki işbirlikçi rejimlere ise hiç ses çıkartmadı.

Bir diğer mesele ise Suudi yönetiminin Trump idaresiyle beraber Türkiye karşıtı söylemlerini artırmasıydı. Açıktan düşmanlık yapmaya başlayan Suudi Arabistan, en son ambargo söylemleri ile Türkiye piyasalarını hedef almıştı.

ABD’de yaşanacak olan siyasi değişiklikten bu sebeplerle çok rahatsız olan Suudi Arabistan, İzmir depremi sonrasında tavır değişikliği diyebileceğimiz bir yardım açıklamasında bulunmuştu.

Suudilerin yaşanacak olan başkanlık değişiminde duydukları rahatsızlığı gazetelerinde de görmek mümkün.  Al Arabiya ve Şarku'l Avsat, Joe Biden’ın köpeğiyle beraber olan fotoğraflarını kullanarak “köpekler Beyaz Saray’a döndü” ifadeli paylaşımlar yaptı.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, devletin resmi haber ajansı SPA’nın haberine göre Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefon görüşmesi yaptı. 27 Ekim’den bu yana tekrardan alevlenen karikatür krizi hakkında hiçbir açıklama yapmayan Suudi Arabistan nihayet hakaret karikatürlerini kınayan bir açıklama yaptı. Kral Selman, Merkel’e konu hakkında şunları söyledi: "İfade özgürlüğü, insanlar arasında saygı ve bir arada yaşamayı teşvik eden ahlaki bir değerdir. Nefreti, kültür ve medeniyet çatışmasını yaymanın bir aracı değildir.”

Yaşanan tüm bu gelişmeler Suudi Arabistan’ın tutarsız siyasetini gösterirken ABD seçimleri sonrasında aleyhinde yaşanabilecek gelişmelere karşı yeni “müttefik” arayışlarına girdiğini ortaya koyuyor. Sırtını tamamen döndüğü Müslüman halklara karşı yeni bir açılım politikası içinde olup olmadığını ise ilerleyen günler gösterecek.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum