1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Karakolda Ölüme Komik Ceza: 4 Yıl Hapis
Karakolda Ölüme Komik Ceza: 4 Yıl Hapis

Karakolda Ölüme Komik Ceza: 4 Yıl Hapis

Nijerya vatandaşı Festus Okey'in gözaltında ölümü davasında polis memuru, 'taksirle öldürmek' suçundan ceza aldı.

14 Aralık 2011 Çarşamba 14:36A+A-

Mahkeme Heyeti Başkanı İshak Eken'in, cezanın üst sınıra yakın olarak belirlenmesine muhalefet şerhi koyduğu karara, Okey ailesinin avukatı Alptekin Ocak sert tepki gösterdi. "Verilen ceza, gerçekleşen olay açısından hiç adil değildir. Hukukî girişimlerimizi sürdüreceğiz." dedi. Kararın ardından tutuklanan Yıldız ise kendini şöyle savundu: "Ben görevimi yaptığım için şu an mahkemenin huzurundayım." -

Nijeryalı Festus Okey'in 20 Ağustos 2007'de gözaltında bulunduğu karakolda ölümüne ilişkin davanın dünkü duruşmasına tutuksuz yargılanan polis memuru Cengiz Yıldız katıldı. İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada söz alan avukatlar Alptekin Ocak, Can Atalay ve Burcu Özaydın'ın davaya katılma talepleri reddedildi. Son savunmasını yapan sanık Cengiz Yıldız, "Ben görevimi yaptığım için şu an mahkemenin huzurundayım. Kurumumun bazı eksiklikleri nedeniyle bu acı olayı yaşamak durumunda kaldım ve hayatım boyunca da bunun vicdan azabını çekeceğim.'' diye konuştu. Olayın akabinde söz konusu kişiyi hemen hastaneye götürdüğünü, ancak 17 dakikalık olay içerisinde kurtarılmasının mümkün olmadığını ifade etti. Bu süreçten dolayı tüm hayatının değiştiğini belirterek beraatini talep etti.

Sanık Cengiz Yıldız hakkında 'olası kastla adam öldürmek' suçundan kamu davasının açıldığını hatırlatan mahkeme heyeti, yargılama sonucunda sanığın eyleminin 'taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçunu oluşturduğunun belirlendiğini bildirdi. Sanığı, TCK'nın ilgili maddesi gereğince 5 yıl hapis cezasına çarptıran mahkeme, bu cezayı sanığın geçmişi, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışlarını göz önüne alarak 4 yıl 2 aya indirdi.

Mahkeme Başkanı İshak Eken, muhalefet şerhinde, Cengiz Yıldız'ın eyleminin kendisinin görüşü doğrultusunda oyçokluğuyla 'taksirle ölüme sebebiyet vermek' olarak kabul edildiğini hatırlattı. Sanığın kusur oranı karşısında temel cezanın daha alt seviyeden, 2 yıl 6 ay olarak belirlenmesi gerektiği görüşünde olduğunu bildirdi. Eken, ayrıca sanığın, sabıkasının bulunmaması, suçun niteliği, kişiliği, sosyal ve ekonomik durumu, duyduğu pişmanlık ile suçun işlenmesindeki özellikler dikkate alınarak verilen cezanın paraya çevrilmesi gerektiği görüşünde olduğunu aktardı. Çoğunluğun cezanın neredeyse üst sınıra yakın olarak 5 yıl şeklinde belirlenmesi ve paraya çevrilmemesi yönündeki görüşüne katılmadığını ifade etti.

Üye hakim Keskin Karakurt da muhalefet şerhinde, sanığın eyleminin 'olası kastla öldürmek' suçu kapsamında kaldığı görüşünde olduğunu belirterek, eylemin 'taksirle ölüme sebebiyet vermek' olarak kabulü yönündeki çoğunluğun görüşüne katılmadığını açıkladı. Duruşma sonrası adliye önünde bir açıklama yapan avukat Alptekin Ocak, "Verilen 4 yıl 2 ay ceza, adil değil, temyiz edeceğiz.'' ifadelerini kullandı.

Abdulkadir Cembekli / Zaman

HABERE YORUM KAT