1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Kabil'de 18 Saat Süren Çatışmalar Sona Erdi!
Kabilde 18 Saat Süren Çatışmalar Sona Erdi!

Kabil'de 18 Saat Süren Çatışmalar Sona Erdi!

Kabil, 18 saat boyunca Taliban'ın düzenlediği saldırılara maruz kaldı. Çatışmalarda yaklaşık 50 kişi öldü.

16 Nisan 2012 Pazartesi 10:27A+A-

Afganistan'ın başkenti Kabil, 18 saat boyunca Taliban savaşçıların düzenlediği saldırılara maruz kaldı. Çatışmalarda ilk belirlemelere göre 47 kişi öldü.

Afgan İçişleri Bakanlığı, saldırıların arkasında Taliban ve El Kaide bağlantılı Hakkani grubunun bulunduğunu açıkladı. 

NATO Karargahı, Parlamento ve Büyükelçilikler

Silahlı eylemciler, Kabil'de 3 semtte bulunan yabancı büyükelçiliklere, NATO karargahına, parlamento binasına ve hükümet binalarına roketlerle, otomatik silahlarla saldırdı.

Taliban sözcüsü, saldırıları, NATO'nun "direnişi zayıflattık" açıklamasına misilleme olarak düzenlediklerini duyurdu. Kentte bir saat içinde 10 patlama meydana geldi, gökyüzüne dumanlar yükseldi.

Türkiye ve Yunanistan Askerlerinin Kaldığı Üsse Saldırı

Associated Press ajansı, Taliban'ın Kabil yakınında, Türkiye ve Yunanistan askerlerinin bulunduğu bir üsse de havan topu saldırısı düzenlendiğini, askerlerin saldırıya makineli tüfeklerle karşılık verdiğini duyurdu.

Üs yakınlarında da bir Fransız askeri konvoyu pusuya düşürüldü. Saldırılarda NATO askerlerinin kayıp vermediği iddia ediliyor.

İngiliz, Alman ve Rus büyükelçiliklerinin hedef alındığı saldırılarda, Alman büyükelçiliğinin bahçesinde hasar meydana geldiği, Türkiye büyükelçiliğinde ise herhangi bir hasar olmadığı belirtildi.

Öte yandan saldırının parlamento ayağında bazı milletvekillerinin de çatışmaya girdiği ifade edildi.

Taliban Direnişi Güç Kaybetmedi

Afganistan İçişleri Bakanlığı, 18 saat süren çatışmaların ardından kentte kontrolün yeniden sağlandığını açıkladı. Ancak en iyi korunan yerlerin böylesine büyük bir saldırıya maruz kalması ve saldırının yaklaşık bir gün boyunca püskürtülememesi ciddi bir güvenlik zaafı olarak ortaya çıktı.

Taliban direnişinin de güç kaybetmediği, bilakis Kabil’in merkezinde dahi çok sayıda savaşçıyla eylem yapabilme durumunda olduğu gözlendi.

Afganistan İçişleri Bakanlığına göre çatışmalarda hayatını kaybedenlerin 36’sı eylemci. Buna göre saldırıda 8 Afgan polisi ve 3 sivil öldü, 65 kişi yaralandı. 

Bazı Yerlerde Çatışma Sürüyor

Öte yandan Taliban, Logar, Paktia ve Nangarhar vilayetlerinde de eş zamanlı saldırılar düzenledi. Celalabad havaalanı ve Gardez kentindeki polis merkezi saldırıya uğradı.

Buralardaki çatışmaların devam ettiği bildiriliyor. Logar ve Gardez'de Taliban 2 devlet binasını ele geçirdi. Birçok Taliban savaşçısının yüksek binalara konumlandığı haberleri geliyor. ABD hava üssünün de saldırı altında olması nedeniyle işgal güçlerinin hava üstünlüklerini kullanamadıkları bölgeye 2 saldırı helikopteri gönderildiği ancak helikopterlerin Taliban mevzisini bombalamadıkları bildiriliyor.

Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid saldırıları bahar operasyonlarının başlangıcı olarak isimlendirdi ve daha fazla saldırı yapacaklarını bildirdi. 

 

HABERE YORUM KAT

9 Yorum