1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İzmir itfaiyesindeki çirkin görüntülere beraat!
İzmir itfaiyesindeki çirkin görüntülere beraat!

İzmir itfaiyesindeki çirkin görüntülere beraat!

Bir grup kadının acil durum araçları olan itfaiye araçları ile eğlence videoları çekmelerine izin veren İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Personelleri ve kadınlar hakkında soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma sonucunda tüm sanıklar beraat etti.

06 Nisan 2022 Çarşamba 19:03A+A-

HAKSÖZ HABER

İzmir’de 30 Mayıs 2021 tarihinde Konak ilçesi Toros Mahallesi'nde meydana gelen olaya göre İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'na ait Toros Yangın Eğitim Merkezi'ne gelen S. K. Adlı kadın itfaiye aracının direksiyonuna geçip kullanırken arkadaşları M. Ö. K. ve M. İ. adlı kadınlar da aracın arkasından sarkarak fotoğraf ve video çekimi yaptı.

Olaya ilişkin görüntüler sosyal medyada paylaşılınca yaşananlara ve itfaiye erlerinin sorumsuzluğuna tepki gösterildi. Olayla ilgili de soruşturma başlatıldı.  

Hazırlanan iddianamede S. K. ile itfaiye erleri Gürbüz Acır ve Bahadır Karamanlı hakkında 'Kamuya ait araçların amacı dışında kullanılması' suçundan 1 yıla kadar hapis cezası isteniyordu.

İzmir 44'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada taraflar son kez dinlenirken savcılık verdiği mütalaa ile şaşırttı. Savcılık bir yıl önce hazırladığı iddianamede işlenen fiile daha uygun olabilecek “görevi kötüye kullanma” suçlamasını da eklemesi gerektiği iddianamesinde sadece “kamuya ait araçların amacı dışında kullanılması” suçlamasını ekledi. Üstelik bir yılın ardından sanıkların beraatini yine savcılık talep etti.

Mahkemede ifadelerine başvurulan itfaiye erlerinden Gürbüz Acır suç kastı olmadığını belirterek, "Gelen misafirleri ve merak edenleri itfaiye araçlarına bindiriyorduk. Böyle bir uygulama vardı, Saniye Kılıç da yaklaşık 3-4 metre kadar itfaiye aracını sürdü. İtfaiye eri Bahadır Karamanlı zaten olay sırasında olay yerinde değildi. Suç kastım yoktur, beraatimi talep ediyorum." diye konuştu.

Davanın geçen 28 Mart'ta görülen ikinci duruşmasında ise diğer sanık Bahadır Karamanl, "Aracın kullanılmasında sorumluluğum yoktur. Araçların anahtarları devamlı üzerlerinde durur. Suçsuzum." diyerek kendisini savunmuşu.

İfadelerin alınmasının ardından mütalaasını veren savcı, sanıkların beraatini talep ederken, kararını açıklayan mahkeme sanıkların üzerine atılı suçun yasal unsurlarının oluşmaması nedeniyle ayrı ayrı beraatlerine karar verdi.

Mahkemenin, itfaiye aracının amacına uygun kullanımı yangın söndürme, taşkına müdahale, arama kurtarma gibi operasyonları gerçekleştirmek iken, kimilerinin eğlence amacıyla fotoğraf ve video çektirerek kullanmasını “amaca uygun kullanım” olarak değerlendirmede bulunması dikkat çekti.

Söz konusu karar sosyal medyada, vatandaşların, acil durumlarda kullanıma tahsis edilmiş olan kamu araçlarını eğlence amacıyla kullanabileceği çıkarımı yapmasına sebep olabilecek nitelikte değerlendirildi. Zira sanıklardan birinin “Gelen misafirleri ve merak edenleri itfaiye aracına bindiriyorduk, böyle bir uygulama vardı.” beyanlarına mahkemece itibar edilmesi söz konusu uygulamanın mahkemece kabul edildiği anlamına geldiği belirtiliyor.

Üstelik bir memurun veya memur grubunun “uygulaması”, eylemi hukuka aykırı hale getirmeyeceği gibi olaydaki görsellere bakıldığında “meraktan” ve “ilgiden” ziyade “eğlenme ve gösteriş” amacıyla kamu araçlarının kullanıldığı açıkça görüldü. Buna rağmen mahkeme sanıklar hakkında beraat kararı verdi.

HABERE YORUM KAT