1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. İsviçreliler "Yabancı"ların Sınır Dışı Edilmesi Teklifini Reddetti
İsviçreliler "Yabancı"ların Sınır Dışı Edilmesi Teklifini Reddetti

İsviçreliler "Yabancı"ların Sınır Dışı Edilmesi Teklifini Reddetti

İsviçre'de gerçekleştirilen referandumla, suç işleyen “yabancı”ların sınır dışı edilmesi teklifi reddedildi.

29 Şubat 2016 Pazartesi 07:11A+A-

İsviçre'de geçen yılki milletvekili seçimlerinde birinci çıkan ve “göçmen karşıtlığı”yla bilinen “aşırı sağcı” İsviçre Halk Partisi'nin (SVP) “cinayet”, “tecavüz”, “silahlı soygun” gibi ağır suçları veya 10 yıl içinde “aşırı hız” ve “haneye tecavüz” gibi suçları 2 kez işleyen “yabancı”ların, cezalarını tamamladıktan sonra temyiz hakkı verilmeden sınır dışı edilmesine yönelik teklifine, referandumdan “Hayır” sonucu çıktı.

Referanduma katılan İsviçrelilerin yüzde 41.1'i “Evet” oyu kullanırken, yüzde 58.9'u teklife “Hayır” dedi.

26 kantondan 20'si teklife karşı çıktı, 6 kanton teklifi kabul etti.

Nüfusun Dörtte Birini “Yabancı”lar Oluşturuyor

Ülkedeki diğer siyasî parti sözcüleri, SVP'nin teklifinin ırkçılığı, yabancı düşmanlığını ve AB ile ilişkileri olumsuz etkiyeceğini belirtiyordu.

İsviçre'nin yaklaşık 8 milyonluk nüfusunun dörtte birini “yabancı”lar oluşturuyor. Ülkedeki mahkûmların yüzde 70'ini de “yabancı” kökenliler oluşturuyor.

İsviçre halkı, 2010 yılındaki referandumda ise teklifi yüzde 52.9 oyla kabûl etmişti ancak suç işleyen “yabancı”ların doğrudan sınır dışı edilmesi kararı, bazı durumlarda hâkimlere bırakılıyordu. SVP'nin referandum teklifinde ise hem kapsam genişletilmişti hem de cezalarını tamamlayan “yabancı”lar, temyiz hakkı verilmeden sınır dışı edilecekti.

Sputnik News

HABERE YORUM KAT