1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. İsviçre'de Seçimler Sonuçlandı: 60 Yıl Sonra Koalisyon Değişimi
İsviçre'de Seçimler Sonuçlandı: 60 Yıl Sonra Koalisyon Değişimi

İsviçre'de Seçimler Sonuçlandı: 60 Yıl Sonra Koalisyon Değişimi

İsviçre'de pazar günü düzenlenen genel seçimlerde çevreci yeşil partiler oy oranlarını önemli oranda artırdı.

21 Ekim 2019 Pazartesi 09:47A+A-

İsviçre'de pazar günü düzenlenen genel seçimlerde çevreci yeşil partiler oy oranlarını önemli oranda artırırken, sağ partiler oy kaybetti. Yaklaşık 60 yıldır ülkeyi yöneten koalisyon ilk defa değişebilir.

Kısmi sonuçlar üzerinden yapılan hesaplamalara göre aşırı sağcı Halk Partisi (SVP), 2015 seçimlerine oranla 3,1 puan kaybederek, yüzde 26,3 oranla seçimlerden yine galip çıktı. İkinci sırayı yüzde 16,5 ile Sosyal Demokratlar, üçüncü sırayı ise yüzde 15,2 ile merkez sağcı Liberaller (FDP) aldı.

Seçimlerin sürprizi ise oylarını 5,6 puan artırarak yüzde 12,7 oy oranına ulaşan Yeşil Parti oldu. Yeşil Parti böylelikle dördüncü sıradaki Hristiyan Demokratların (CVP) önüne geçti.

Yeşil Parti'ye göre daha merkezde bulunan Yeşil Liberal Parti ise yüzde 7,6 oy almayı başardı. İki parti eğer birleşmeye karar verirse yüzde 20'lik oy oranına ulaşabilir.

60 yıl sonra koalisyon değişimi

Federal bir sisteme sahip olan İsviçre'de hükümet, 7 kişilik Federal Konsey'den oluşuyor.

1959 yılından bu yana uygulanan 'sihirli formül' sayesinde seçimlerde en fazla oy alan 3 partiye 2'şer koltuk, dördüncü partiye ise bir koltuk veriliyor. Ülkedeki hükümet bu nedenle 60 yıldır neredeyse aynı koalisyon hükümeti tarafından yönetiliyor.

Ancak pazar günü ortaya çıkan sonuçlar, hükümette daha önce hiç yer almayan Yeşillerin ilk defa koalisyona dahil olabileceğini gösteriyor.

Yeni hükümet, ülkedeki iki meclis tarafından aralık ayında belirlenecek.

 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT