1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İsveç Müslüman okullarını 'çocuklar risk altında' savunusuyla kapatmaya devam ediyor!
İsveç Müslüman okullarını 'çocuklar risk altında' savunusuyla kapatmaya devam ediyor!

İsveç Müslüman okullarını 'çocuklar risk altında' savunusuyla kapatmaya devam ediyor!

Demokrasisiyle laik ülkelerin örnek aldığı İsveç Hükümeti, Müslümanlara ait 17 özel İslami okulu daha “çocuklar radikalleşme riski altında ve okul faaliyetlerini yürütmeye uygun olmadığı” gerekçesiyle kapattı.

01 Ocak 2023 Pazar 20:24A+A-

HAKSÖZ HABER

Batı tarafından İslamofobi olarak tanımlanan İslam düşmanlığı Müslümanlara ait özel okulların kapatılmasıyla devam ediyor.

Eleştirmenler İsveç hükümetinin 2019 yılından itibaren 19 Müslüman okulu kapatmasını 'İslam karşıtı söylemin' bir parçası olduğunu ifade ediyor.

İsveç'in başkenti Stockholm'de geçtiğimiz hafta kapatılan okula gidemeyecek olan öğrencileri sosyal ve kültürel olarak kıskaca almak isteyen İsveç hükümeti alenen İslam düşmanlığında bulunduğunu kabul etmese de ‘İslamofobi’de bulunuyor.

Temmuz ayında El Ezher okulu kapatılırken, birçok Müslüman ebeveyn eğitim bakanlığının önünde kapatma hareketine karşı çıkan birkaç protesto düzenledi. Ancak İsveç hükümeti okulu kapatma kararını hızla uygulamaya aldı.

İsveç hükümeti özel dini kurumlara yönelik baskılarını arttırırken okulları kapatma gerekçesi olarak da okulların düzenlemelere uygun olmadığını iddia ediyor. İki İslami eğitim de veren okulun şu anda mahkemede hükümetin almış olduğu karara itiraz ettiği belirtilirken faaliyetlerine de devam ediyor.

Müslüman öğrencilerin İslami eğitimden mahrum kalmasını arzulayan İsveç hükümetinin öğrencileri psikolojik ve kültürel olarak asimile etmeye çalıştığı kaydediliyor. Veliler çocuklarının okullarının kapatılması nedeniyle zor zamanlar geçirdiğini ifade ederken, onları devam etmeleri için de cesaretlendirmenin uzun zaman aldığını aktarıyor.

Başlarda okulların düzenlemelere uygun olması için çaba harcandığını ve hükümetin de bunu destekleyeceğini düşünen Müslümanlar, İsveç hükümetinin bir yıl içerisinde 10’dan fazla okulu kapatmasının ardından amacın İslam’a karşı bir yaptırım olduğunu ve İslami eğitimin geleceği konusunda endişeli olduklarını ifade etmeye başladı.

Kimi veliler, "Alternatif olmadığı için şimdi evde özel İslami dersler için bir öğretmen tutmak için daha fazla ödemem gerekiyor. Bu da oldukça pahalı, ayda yaklaşık 200 dolar ve bunu karşılamakta zorlanıyoruz.” diyor.

Özel Müslüman okullarının alternatifi olmayan ülkede, hükümetin İslam karşıtlığı propagandasına destek verdiği aktarılıyor. İsveç'in ulusal müfredatı zorunlu eğitimin bir parçası kılınırken, İslam dinine yönelik son yıllarda baskı uygulanmaya çalışıldığı kaydediliyor.

İsveç Okulları Müfettişliği, El-Ezher'e gönderilen ve MEE tarafından ele geçirilen bir mektupta, 200'den fazla öğrencinin kayıtlı olduğu okula; yönetimin "Radikalleşmeye maruz kalma noktasında çocukların risk altında olduğu değerlendirildikten sonra okul faaliyetlerini yürütmek için uygun bulunmadığı" notasını veriyor.

İsveç'teki Müslüman cemaatinin üyeleri, hareketin yalnızca özel Müslüman okulları için geçerli olduğuna belirtiyor.

HABERE YORUM KAT