1. HABERLER

  2. HABER

  3. İstanbul ve İzmir’de Gezi Tutuklamaları
İstanbul ve İzmir’de Gezi Tutuklamaları

İstanbul ve İzmir’de Gezi Tutuklamaları

Gezi Parkı'nda iki gün önce gözaltına alınanlardan sekizi, İzmir merkezli operasyonda ise 13 kişi tutuklandı.

09 Temmuz 2013 Salı 11:57A+A-

Taksim Dayanışması'nın çağrısı üzerine, 2 gün önce Taksim Meydanı'nda toplanan ve uyarılara rağmen dağılmayan gruba yapılan müdahalede gözaltına alınan ve mahkemeye sevk edilen 8 şüphelinin tutuklanmasına karar verildi.

Savcılıkça tutuklama istemiyle nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Mahkemesine sevk edilen 8 şüphelinin hakimlikçe de ifadesi alındı.

Nöbetçi hakimlik, 8 şüphelinin "2911 sayılı Gösteri ve Yürüyüş Kanunu'na muhalefet etmek" ve "polise mukavemet" suçundan tutuklanmasına karar verdi.

- Kararda tüm şüpheliler hakkında, "mevcut delil durumuna göre bahse konu yasa dışı toplantı ve gösterilerin kamu düzenini ve barışını bozar nitelikte atılan sloganlar dikkate alındığında halkı isyanı teşvik eder mahiyette oluşu, 

- işlenen suçların yoğunluğu ve zincirleme şekilde devam etmesi, 

- tüm uyarılara rağmen dağılmayıp kolluk kuvvetlerine karşı direniş gösterip güç kullanılması ve saldırılması, 

- şüphelilerin söz konusu eylemlere devamlı ve düzenli katılması, 

- tüm şüphelilerin üzerinden suç eşyalarıyla birlikte yakalanmaları nedeniyle yasa dışı gösterilere katıldıkları yönünde kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması, 

- kaçma ve delilleri karartma ihtimalinin oluşu ile adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı kanaatine varıldığından şüphelilerin ayrı ayrı tutuklanmalarına karar verilmiştir" denildi.

GENEL SORUŞTURMADA İLK TUTUKLAMALAR

Taksim Dayanışması'nın çağrısı üzerine 2 gün önce Taksim'de toplanarak Gezi Parkı'na girmek isteyen ve uyarılara rağmen dağılmayan gruba polis müdahale etmişti. Çıkan olaylarda 59 kişi gözaltına alınmış, savcılık tarafından 51'i serbest bırakılmıştı.

Bu arada İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Taksim Gezi Parkı gösterileriyle ilgili iki koldan yürütülen soruşturmalar kapsamında Terörle Mücadele Kanunun (TMK) 10. Maddesiyle yetkili nöbetçi hakimler daha önce bazı şüpheliler hakkında tutuklama kararı vermişti.

Ancak genel soruşturma kapsamında bugüne kadar gözaltına alınanların hepsi serbest bırakılmıştı. Söz konusu 8 şüphelinin tutuklanmasıyla genel soruşturma kapsamında ilk kez tutuklama kararı verilmiş oldu.

İZMİR MERKEZLİ OPERASYONDA 13 KİŞİ TUTUKLANDI

İzmir merkezli 5 ilde düzenlenen operasyonda kamu binaları ve iş yerlerine zarar verdiği ve terör örgütü üyesi oldukları iddiasıyla gözaltına alınan 15 kişiden 13'ü tutuklandı.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yürütülen çalışma kapsamında Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylarla ilgili kamera görüntüleri incelenerek İzmir, Ankara, İstanbul, Manisa ve Batman'da 15 kişi gözaltına alındı.

Emniyetteki işlemlerinin ardından "terör örgütü üyesi olmak, kamu malına ve iş yerlerine zarar vermek, halkı tahrik etmek, görevli polis memuruna mukavemet"  suçlamasıyla adliyeye sevk edilen şüphelilerden 13'ü çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. 2 kişi ise savcılık talimatıyla serbest bırakıldı.

İzmir, Ankara, İstanbul, Manisa ve Batman'da, 5 Temmuz 2013 tarihinde düzenlenen operasyonda DHKP-C, TKİP, MLSPB üyeleri oldukları iddiasıyla 15 kişi gözaltına alınmıştı.

 

HABERE YORUM KAT