1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. İsrailli Tarihçi Raz: İsrail'in kurucuları hırsız
İsrailli Tarihçi Raz: İsrail'in kurucuları hırsız

İsrailli Tarihçi Raz: İsrail'in kurucuları hırsız

İsrailli tarihçinin yeni yayımladığı makalesine göre Filistin'deki ilk Yahudi yerleşimciler "Arap mülklerini yağmaladılar ve yetkililer buna göz yumdu".

06 Ekim 2020 Salı 15:40A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

İsrailli tarihçi Adam Raz makalesinde, Yahudi çetelerinin 1948 yılındaki saldırılarının asıl hedefi Filistinlilerin evlerine yönelikti diye yazdı. Bu konu üzerine Haaretz gazetesinde yazılan köşe yazıları ve makalelerden derlediğimiz yorumları okuyucularımıza sunuyoruz.

Saldırıları gerçekleştiren Yahudilerin Arap mallarını ne ölçüde yağmaladıklarını aktaran yazar, Yahudilerin yerlerinden ettikleri Filistinlilerin ev ve diğer eşyalarını yağmaladıklarını yetkililerin bu durum karşısında tepkisiz kaldığını belirtti.

Haaretz Yazarı Ofer Aderet, Adam Raz’in derin araştırmasına dayalı makalesine ilişkin yorumunu Haaretz Gazetesinde şu şekilde yazdı: “Yahudi askerler ve siviller, 48'de Arap komşularının mallarını toplu halde yağmaladılar. Yetkililer görmezden geldi. "

Haaretz'deki bir diğer kıdemli yazar Gideon Levy, "Yahudilerin çoğu hırsızdır" sözlerinin "Yahudi karşıtı bir lider, bir Yahudi düşmanı veya bir neo-Nazi tarafından değil, İsrail Devleti'nin kurucusu tarafından kuruluştan birkaç ay sonra söylendiği" yorumunu yaptı.

Levy, İsrail yetkililerinin "Tüm suçlamalara, iddialara ve birkaç saçma davaya rağmen, yetkililerin yağmalamaları görmezden geldiklerini ve böylece yağmayı teşvik ettiklerini" söyledi.

İsrailli yazar şunları ekledi: “İsrail evlerin çoğunu yıkıp 400'den fazla köyü haritadan silerken, mültecilerin geri dönmeleri için hiçbir nedenin kalmamasını istiyordu. Bu yüzden de toplu olarak Filistinlilerin evlerini yağmaladılar"

Levy ayrıca yağmacıların İsrail'in yıllardır inkâr etmeye çalıştığı etnik arındırma projesine bilinçli veya bilinçsiz hizmet ettiklerini belirtti. "Sadece savaş bittikten hemen sonra çalınan mülke sahip olmak için yapılan bir eylem değildi bu yağmalar. Bir açgözlülüğün ürünü de değil, daha çok bir amaç uğrunaydı. Bazı Yahudiler daha düne kadar komşu oldukları kişilerin evlerini ve mülklerini yağmalarken yalnızca zengin olma arzusuyla değil, bir proje olarak desteklediler”.

Levy Kurucu babanın dediği gibi, "Hemen hemen herkes yer aldı" diye ekledi.  Yahudilerin çoğunun hırsız olduğunu kanıtlayan bir durumdu bu.  Ancak bu bile halen gerçekleşen mülklerin, evlerin, köylerin ve hatta şehirlerin kurumsallaşmış yağmalanmasına -toprağın- yağmalanmasına kıyasla küçük bir yağma sayılır.

"İnkâr ve baskı" politikaları, Yahudi cemaatinin liderlerinin Filistin'deki Arap mülklerinin yağmalanmasına izin vermesinde başlıca nedenlerden biriydi. Levy "Zor savaştan sonra zaferin sarhoşluğunun getirdiği, intikam arzusuna duyulan susuzluk, pek çok kişinin katılımını kısmen açıklayabilir."

Levy, "Yağma sadece anlık insan zayıflığını yansıtmakla kalmıyor, aynı zamanda açık bir stratejik hedefe, yani ülkeyi sakinlerinden arındırmaya hizmet etmeyi amaçlıyordu” dedi.

Levy makalesini sonlandırırken, "Yaşanan bu eylemler için uygun bir kefaret ve tazminat olmaksızın çatışmaya bir çözüm bulunacağına inanan herkes bir illüzyon içinde yaşıyor" dedi.

Levy, İsraillilerden “Bizimle ve yanımızda yaşayan torunların, İsrail Araplarının ve Filistinli mültecilerin duygularını düşünmesini istedi. Resimleri görüyorlar ve bunları okuyorlar, akıllarından geçen ne? "

Kendi sorusuna şöyle cevap veren Levy: "Atalarının köylerini asla göremeyecekler: İsrail, bir parça bile bırakmamak için çoğunu yıktı."

*İsrail-Filistin Çatışma Araştırmaları Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmayı takip eden Adam Raz’in makalesi arşiv kayıtları içerisinde mühürlenmemiş bir halde bulunan belge üzerinden kaleme alınmıştır.

Kaynak: Middle East Monitor, Haaretz

HABERE YORUM KAT