1. HABERLER

  2. HABER

  3. MAVİ MARMARA

  4. İsrail'in Raporuna Türkiye'den Tepki
İsrailin Raporuna Türkiyeden Tepki

İsrail'in Raporuna Türkiye'den Tepki

İsrail'in Mavi Marmara katliamını soruşturan Turkel Komisyonu yalanlarla dolu raporunu BM'ye sunmadan önce basına sızdırdı.

24 Ocak 2011 Pazartesi 11:07A+A-

Raporda İsrail askerlerinin uluslararası hukuka uygun bir şekilde hareket ettiği iddia ediliyor. Ankara ise rapora sert tepki göstererek iddiaların asılsız olduğunu hatırlattı.

Başkanlığını Yaakov Turkel'in yaptığı komisyon, İsrail'in iç ve dış politikadaki alışkanlığının bir sonucu olarak, raporu BM'ye sunmadan önce basına sızdırdı. Raporun üyelerinden biri 95 yaşında ölen İsrail'in 2010 Mayıs'ındaki Mavi Marmara katliamını soruşturan Turkel Komisyonu, Birleşmiş Milletler'e sunulmak üzere hazırladığı yalan içerikli raporunu açıkladı. İsrail hükümetinin kurduğu komisyonun raporunda gemiye baskın yapan ve 9 kardeşimizi katleden işgalci askerlerin tavrının uluslararası hukuka uygun olduğu savunuluyor.

Gazze'deki ablukaya da yer verilen İsrail raporunda "Gazze Şeridi'nde uygulanan deniz ablukası uluslararası hukuk kurallarını ihlal etmiyordu. İsrail tarafından, deniz ablukasını savunmak için 31 Mayıs 2010 tarihinde yapılan eylemler üzücü sonuçlar doğurdu. Buna rağmen gerçekleştirilen eylemler uluslararası yasalara uygundu." ifadeleri kullanıldı.

Türkiye: "Abluka da Saldırı da Hukuksuzdur!"

Türkiye'nin ulusal araştırma ve inceleme komisyonu İsrail'e şu ifadelerle yanıt verdi: "Raporunu sürekli geciktirerek Panel'in (BM Komisyonu) çalışmalarını engelleyen İsrail tarafı raporunu BM'ye sunmadan önce kamuoyuyla paylaşma cihetine gitmiştir. İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik deniz ablukası meşruiyetten yoksundur. Bu uygulamanın uzantısı niteliğindeki İsrail saldırısı da aynı şekilde hukuka aykırıdır. Komisyonumuz, İsrail'deki ulusal soruşturma sürecinin, uluslararası veri toplama misyonu tarafından da teyit edilmiş olan gerçeklere rağmen İsrail silahlı kuvvetlerini aklayan bir biçimde sonuçlanmasını hayret, esef ve üzüntüyle karşılamaktadır."

Türkiye'nin Ara Raporu: "İsrail Askeri Gemiye İnmeden Öldürmüş!"

Öte yandan Türkiye'nin BM'ye sunduğu Ara Raporda "İsrail askerleri, daha hiçbir asker geminin güvertesine inmeden iki sivili öldürmüşlerdir." denilmişti.

Türkiye'nin, İsrail'in Mavi Marmara saldırısının ardından BM Güvenlik Konseyinin kabul ettiği Başkanlık Açıklaması uyarınca, BM Genel Sekreterinin talebiyle oluşturulan Soruşturma Paneline 1 Eylül 2010 tarihinde Ara Raporunu sunmuştu.

Raporda saldırıyla ilgili birçok hukuksuzluk ve barbarlık gözler önüne serilmiş; Özgürlük Filosu yolcularının maruz kaldığı kötü muameleler bir bir aktarılmıştı. Raporun sonuç bölümünde ise tazminat ve özerü talebinde bulunularak şu ifadelere yer verilmişti:

"İsrail, İsrail Savunma Güçlerinin 31 Mayıs 2010 tarihinde Mavi Marmara'ya karşı yürüttükleri askeri harekâtta ölen ve yaralananlara tazminat ödemesi gerekmektedir… Bu konu, uluslararası toplumun hukukun üstünlüğünü ne ölçüde arzuladığını göstermek bakımından belirleyici olacaktır. Hiçbir devletin kendisini hukukun üstünde görmesine izin verilmemelidir. Cezasızlık yerini sorumluluğa terk etmelidir. İsrail sorumluluğunu teslim etmeli ve buna bağlı olarak da açıkça özür dileyerek hukuk dışı saldırısıyla yol açtığı zarar ve kayıpları tazmin etmelidir."

HABERE YORUM KAT