1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. İsrail'in İdari Hapis Uygulamasında Büyük Artış
İsrail'in İdari Hapis Uygulamasında Büyük Artış

İsrail'in İdari Hapis Uygulamasında Büyük Artış

İsrail mahkemelerinin suç isnadı bulunmadan tutukladığı Filistinlilerin sayısı 750'ye ulaştı.

08 Ağustos 2016 Pazartesi 13:20A+A-

İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin 750'sinin idari tutuklu olduğu bildirildi.

Filistin İnsan Hakları Merkezi, yayımladığı yazılı açıklamada, İsrail makamlarının "idari tutukluluk" sistemini, 1967'den bu yana Batı Şeria ve Gazze'de uyguladığını belirterek, "İsrail, 1949'da 4'üncü Cenevre Sözleşmesi'nde yasaklanan toplu cezalandırmanın bir türü olarak bu tutuklama türünü kullanıyor. İsrail hapishanelerindeki mevcut Filistinlilerin 750'si idari tutuklu, bunlardan 3'ü parlamenter." ifadesini kullandı.

İdari tutukluluğu protesto için 54 gündür açlık grevindeki Bilal Kayid'in sağlığından endişe edildiği kaydedilen açıklamada, uluslararası topluma, mahkumiyet bitmesine rağmen hapishanede tutulan Kayid'in serbest bırakılması için İsrail makamlarına baskı yapılması çağrısında bulundu.

İsrail makamları, haziranda 14,5 yıllık mahkumiyeti sona eren Filistin'in Nablus kentinden Bilal Kayid hakkında 6 ay idari tutukluluk kararı vermiş, Kayid de kararı protesto için açlık grevine başlamıştı.

Kayid'e destek vermek için Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nden (FHKC) tutuklular da açlık grevine başlamış, geçen pazartesi günü itibarıyla grev yapanların sayısı 100'e ulaşmıştı.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamaya göre, istihbarata dayalı olarak Filistinliler 1 ila 6 ay alıkonabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT