1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. "İsrail Sivilleri Kasten Vurdu"
"İsrail Sivilleri Kasten Vurdu"

"İsrail Sivilleri Kasten Vurdu"

İsrailli insan hakları örgütü B’Tselem, İsrail’in Gazze’ye saldırılarının 'kasten ve bir politika çerçevesinde' yapıldığını açıkladı. İsrailli yetkililerin saldırılardan sorumlu olduğunu belirtti.

28 Ocak 2015 Çarşamba 12:46A+A-

İsrail’in Gazze’ye Temmuz ayında başlattığı ve 51 gün süren saldırılarda yapılan 70 saldırıyı inceleyen insan hakları örgütü İsrailli yetkililerin sivil kayıplardan dolayı sorumlu olduğunu ifade etti.

49 sayfadan oluşan raporda İsrail’in hava saldırılarını yerleşim yerlerinde de yaptığını ve saldırılar yapılırken sivillerin içeride olduğunu aktardı.

Raporda “Savaşın bu yönü dehşet verici ve bu İsrail hükümeti ve üst düzey askeri yetkililerin politikasının bir sonucu” ifadeleri geçiyor.

B’Tselem’in reporunda geçen rakamlara göre, insan hakları örgütünün incelediği haa saldırılarında toplam 606 kişi katledildi. Rapora göre, bunların yüzde 70’i 18 yaşın altında veya 60 yaşın üstündeki çocuk ve yaşlılar. BM rakamlarına göre Gazze’de İsrail saldırılarında katledilenlerin yüzde 70’ten fazlası sivildi.

'Bu saldırılar olmamalıydı'

B’Tselem’in araştırma direktörü Yael Stein, “Hiç kimse o saldırılar boyunca İsrail ordusunun ne kadar sivil öleceğini bilmediğini veya bilemeyeceğini söyleyemez. Belki ilk gün tamam, ikinci gün tamam. Ancak onuncu e hatta yirminci günden sonra, ne kadar çok sivil öldüğünü gördüğünüz zaman… Bu saldırılar olmamalıydı” dedi.

B’Tselem İsrail’in bir evin nasıl açık bir askeri hedef olabileceğine ve yıkılması halinde nasıl bir askeri kazanım elde edilebileceğine dair uluslararası hukuk ihlalleri ile ilgili açıklama talep etti.

Daha önce Uluslararası Af Örgütü de, İsrail'in yaz boyunca sürdürdüğü Gazze saldırılarında Filistinli sivillerin evlerini hedef alarak, savaş suçu işlediğini açıkladı.

BM yardımları durdurdu

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA), salı günü İsrail'in Gazze'ye düzenlediği son saldırılar sırasında evleri yıkılan ailelere yapılan yardımın 'ödenek yetersizliği' nedeniyle durdurulduğunu duyurmuştu.

UNRWA, "İsrail'in son saldırılarında evleri yıkılan aileler için yapılan yardımlar ve kira ödemeleri, fonların tükenmesi nedeniyle durdurulmak zorunda kalındı" açıklamasında bulundu.

Gazze'nin yeniden imarı için Mısır'ın başkenti Kahire'de gerçekleştirilen konferansta talep edilen 724 milyon dolardan sadece 135 milyon doların toplanabildiğine işaret eden kuruluş, ödenek yetersizliği nedeniyle evleri yıkılan ailelerin yeni bir göçe zorlanabileceği uyarısı yaptı.

15 bin kişi hâlâ BM okullarında kalıyor

BM verilerine göre, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği son saldırılar sırasında evleri yıkılan yaklaşık 15 bin kişi hala UNRWA'ya ait okullarda yaşamlarını sürdürüyor.

Gazze'ye yardım için Ekim ayında Kahire'de düzenlenen bağış konferansında Gazze'nin yeniden imarı için yaklaşık 50 ülke bir araya gelmiş ve toplam 5.4 milyar dolar yardım sözü verilmişti.

Abluka hayatı imkansız kılıyor

İsrail uzun yıllardır Gazze'yi abluka altında tutarak temel yardımların Gazze'ye girşine izin vermiyor ya da engeller çıkarıyor. 

Mısır da yakın zamanda Sina'da güvenlik sorununu gereçke göstererek Gazze Şeridi ile arasındaki tampon bölgeyi beş kilometreye çıkaracağını açıkladı.

Tampon bölgenin inşasına, Ekim ayında başlandı. Mısır bu kapsamda tünelleri sistemli biçimde yok etmeye devam ediyor.

Bu tüneller aynı zamanda Mısır'dan gelen malların Refah kapısından Gazze'ye taşınması için de kullanılıyor ve tüneller olmayınca Gazzeliler aynı ürünleri iki katı fiyatla İsrail'den almak zorunda kalıyor. 

Konuyla ilgili olarak Al Jazeera'ya konuşan Hamas sözcüsü Tahir El Nono şunları söyledi:

"Tampon bölge beş kilometreye çıkınca, yeni tünellerin inşası çok pahalıya mal olacak ve buralardan geçirilecek malların fiyatları çok yükselecek.”

Al Jazeera

HABERE YORUM KAT