1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. İsrail Akdeniz'deki gazı "İbrahim Anlaşmaları" ile sömürüyor
İsrail Akdeniz'deki gazı "İbrahim Anlaşmaları" ile sömürüyor

İsrail Akdeniz'deki gazı "İbrahim Anlaşmaları" ile sömürüyor

İşgalci İsrail, Doğu Akdeniz’de çıkardığı gazı Mısır ve Ürdün'e satarken şimdiki hedefi Fas.

13 Aralık 2022 Salı 19:00A+A-

HAKSÖZ HABER

Doğu Akdeniz’de İbrahim (normalleşme) anlaşmaları çerçevesinde kurduğu düzeni genişletmek isteyen İsrail’in, Fas ve diğer bölge ülkeleri ile daha büyük enerji bağları kurmaya çalıştığı kaydediliyor

İsrail medyasının aktardığına göre, ABD'li enerji devi Chevron, İsrail'in Akdeniz kıyıları açıklarındaki Tamar gaz sahası için genişleme planını yayınladı.

Chevron ve ortaklarının gaz çıkarma ve satış sahasına 150 kilometre uzunluğundaki yeni bir boru hattı için 673 milyon dolar daha yatırım yapacağı belirtildi. Hedefin günlük üretimi günde 1,6 milyar fit

Tamar gaz sahasında faaliyetlerini arttıran İsrail’in hedefi 2025 yılına kadar bu projeyi nihayete erdirmek. İsrail medyasının belirttiğine göre genişlemenin amacı, iç talebi karşılamak olduğu kadar normalleşme içerisinde olduğu ülkelere daha fazla gaz ihraç etmek.

Enerji devi Chevron'un sahadaki ortakları, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Mubadala Enerji olurken, Amerikan-İsrail ortaklığındaki Isramco ile İsrail şirketleri Tamar Petroleum, Dor Gas ve Amerikan şirketi Everest olarak biliniyor.

Geçtiğimiz hafta İsrail'li NewMed Enerji ve Cebelitarık merkezli ortağı Adarco Enerji, Fas hükümeti ile bir petrol ve doğal gaz arama anlaşmasına vardıklarını duyurdu. Çalışmaların Fas'ın Atlantik kıyılarında gerçekleştirileceği belirtildi. NewMed Enerji’nin basın açıklamasına göre NewMed Enerji ve Adarco, işletmede %37,5'er hisseye sahip olurken Fas’ın kalan %25 hisseye sahip olacağı ifade edildi.

İşgalci İsrail 2013 yılında doğal gaz keşfi yapmaya ve satışına başladı ve şu anda bölgede önemli bir enerji ülkesi olmaya çalışıyor. Doğalgaz arama çalışmalarının İbrahim Anlaşmaları çerçevesinde nihayete erdirildiği biliniyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın önderlik ettiği (İsrail’le) ortaklık çalışmalarının ekonomik olarak güçlenen bir İsrail’i ortaya çıkardığı görülüyor.

Mısır’a gaz ihracatını arttıran İsrail’in ayrıca Haziran ayında Mısır üzerinden Avrupa'ya gaz ihraç etmek için de bir anlaşma imzaladığı belirtiliyor.

 

HABERE YORUM KAT