1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. İşgalcilerin yaydığı alkol bağımlılığına karşı kurulan Yeşilay
İşgalcilerin yaydığı alkol bağımlılığına karşı kurulan Yeşilay

İşgalcilerin yaydığı alkol bağımlılığına karşı kurulan Yeşilay

Yeşilay 1920’de işgal altındaki İstanbul’da işgalcilerin halkı ahlaki değerlerden uzaklaştırmak için önemli bir adım olarak görüp yoğun bir şekilde Türkiye’ye soktukları alkola karşı kuruldu.

05 Mart 2021 Cuma 23:32A+A-

Yeşilay, Birinci Dünya Savaşı sırası ve sonrasında işgal güçlerinin toplumumuzda alkol ve uyuşturucu maddeleri yaygınlaştırmasını ve işgale karşı mücadele ruhunun yıkılmasını önlemek amacıyla dönemin Şeyhülislam'ı İbrahim Haydarizade'nin himayesinde, Dr. Mazhar Osman Uzman ve arkadaşları tarafından Sultan Vahdeddin'in izniyle 5 Mart 1920'de İstanbul'da "Hilal-i Ahdar" adıyla kurulmuştur. Yeşilay'ın kurulduğu 1 - 7 Mart tarihleri ülkemizde Yeşilay haftası olarak kutlanmaktadır.

"Hilal-i Ahdar" ismi daha sonra "Yeşil Hilal" ve "Yeşilay" olarak değiştirilmiş, 1934 yılında Yeşilay'a "kamuya yararlı dernek statüsü" verilmiştir.

Kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri arttıkça Yeşilay'ın da tüzüğünde çalışma alanları çeşitlenmiş, alkolden sonra sigara, uyuşturucu madde, kumar ve yakın tarihte teknoloji bağımlılığı Yeşilay'ın mücadele alanına dahil olmuştur.

Alkol kullanımı Kemalizm ideolojisi tarafından laiklik ve batılılaşmanın bir sembolü olarak Türkiye'de yaygınlaştırılmış. Cumhuriyet ile birlikte rakı ve bira fabrikaları Türkiye'nin dört bir yanında kurulmuş, alkol kullanımı elitist bir uygulama olarak gösterilmiştir. 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

1 Yorum