1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. İşgal Güçleri Filistinlilere Saldırdı
İşgal Güçleri Filistinlilere Saldırdı

İşgal Güçleri Filistinlilere Saldırdı

Müslümanların Mescid-i Aksa’ya girişinin yasaklanmasını protesto eden Filistinliler’e müdahale eden İşgal güçleri, AA muhabirlerinin de bulunduğu bazı gazetecileri tartakladı.

13 Ekim 2014 Pazartesi 14:42A+A-

Bazı Filistinliler, İşgal güçlerine taş atarak karşı koymaya çalıştı. İşgal güçlerinin saldırıları sonucu, çoğunluğu kadın olmak üzere 20’den fazla kişi yaralandı.

İşgal birlikleri, aralarında AA muhabirlerinin de bulunduğu bazı gazetecileri tartakladı.

Olay yerinde AA muhabirine açıklamalarda bulunan Mescid-i Aksa Vakfı Başkanı Abdulazim Salhab, “Mescid-i Aksa içinde eğitim gören bütün öğrencileri içeri sokmadılar. Aksa görevlileri dahil kimseyi içeriye almadılar. Aksa'da saat 6 buçuktan beri plastik mermi ve ses bombasıyla müdahalede bulundular. Aksa sadece Filistinlilerin değil, bütün Müslümanların. Bu Aksa'yı korumak bütün Müslümanların görevi” dedi.

Öte yandan, sabah saatlerinde İşgal polisi Mescid-i Aksa’nın avlusuna ses bombası ile göz yaşartıcı gaz kullanarak baskın düzenlemesinin ardından, Filistinliler ve güvenlik güçleri arasında arbede yaşanmıştı.

Likud Partisi'ne bağlı Manhigut Yehudit (Yahudi Liderliği Hareketi) lideri ve İsrail Meclisi (Knesset) Başkan Yardımcısı Moşe Feiglin'in de aralarında bulunduğu bazı İsrailler, polis güçlerinin koruması altında sabah saatlerinden itibaren gerginliğin yaşandığı Mescid-i Aksa’nın avlusuna girmişti.

Siyonistlerin bu hafta kutladığı “Sukot” bayramı dolayısıyla, Mescid- Aksa’ya yönelik ihlalleri sürüyor.

Sözlükte “çardaklar” anlamına gelen "Sukot" tarihi açıdan, İsrailoğullarının Sina çölünde Allah tarafından 40 yıl dolaştırıldıkları sırada çölde geçici barınaklarda yaşayarak hayatlarını devam ettirdikleri kırk yılı temsil ediyor. Çarşamba günü başlayan ve 9 gün sürecek olan Sukot Bayramı nedeniyle Ortodoks Siyonistler, şehrin sokaklarına çardak kurdu.

Mescid-i Aksa Külliyesi içerisinde Kıble Mescidi ile Emeviler döneminde inşa edilen Kubbetu's Sahra camisinin yanısıra müze, medreseler, bahçeler ve büyük avlu bulunuyor. İslam inancında Beyt'ul Makdis adı verilen külliye alanı, Müslümanların ilk kıblesi özelliğini taşıyor.

Süleyman Mabedi kalıntılarının külliye alanının altında olduğuna inanan Siyonist yerleşimciler külliye alanı altında kazı çalışmaları yapıyor. Yerleşimciler ve İşgalci yetklililer zaman zaman Aksa Külliyesi içerisine de girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor. Müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle Mescid-i Aksa'da sık sık gerginlik yaşanıyor.

Mescid-i Aksa'yı Müslümanlara kapatma tehdidi

Öte yandan, İsrail İç Güvenlik Bakanı Yitzhak Aharonoviç, Mescid-i Aksa'yı Müslümanlara kapatma tehdidinde bulundu.

İsrail Devlet Radyosu'nun haberine göre Aharonoviç, "Aksa'yı dün Yahudi ziyaretçilere kapattığımız gibi Müslümanlara da kapatmakta tereddüt etmeyiz" dedi.

Bakan Aharonoviç, Aksa'da nöbet tutan Müslümanlara işaret ederek, "Bu sabah Aksa'ya girenler İsrail içindeki İslami Hareket ile Hamas'a mensup kişilerdir ve bunlar gözaltına alınacaktır" ifadesini kullandı.

Aharonoviç, bu konuda karar alma yetkisinin Kudüs Emniyet Müdürlüğü'ne ait olduğunu da sözlerine ekledi.

Bir grup Müslüman, Likud Partisi'ne bağlı Manhigut Yehudit (Yahudi Liderliği Hareketi) lideri ve Knesset Başkan Yardımcısı Moşe Feiglin'in dün Siyonist yerleşimcilere Aksa'ya girmesi çağrısı yapmasının ardından bu sabah Feiglin'in de aralarında bulunduğu bazı İsrailliler, polis güçlerinin koruması altında sabah saatlerinden itibaren gerginliğin yaşandığı Mescid-i Aksa’nın avlusuna girmişti.

Aksa'yı Müslümanların girişine kapatan İsrail askerleriyle bazı Filistinliler arasında arbede yaşanmış, olaylarda 20'den fazla kişi yaralanmıştı.

Mescid-i Aksa Külliyesi içerisinde Kıble Mescidi ile Emeviler döneminde inşa edilen Kubbetu's Sahra camisinin yanı sıra müze, medreseler, bahçeler ve büyük avlu bulunuyor. İslam inancında Beyt'ul Makdis adı verilen külliye alanı, Müslümanların ilk kıblesi özelliğini taşıyor.

Süleyman Mabedi kalıntılarının külliye alanının altında olduğuna inanan Siyonist yerleşimciler külliye alanı altında kazı çalışmaları yapıyor. Yerleşimciler ve İsrailli yetklililer zaman zaman Aksa Külliyesi içerisine de girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor. Müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle Mescid-i Aksa'da sık sık gerginlik yaşanıyor.

5c69542a80ccdd666b09de9dad3625ee.jpg.thumb_700.jpg

9db26e7c2d55fcf02b08a4d4be1ddc63.jpg.thumb_700.jpg

48a32279f68054b90a722b7a708e5c9c.jpg.thumb_700.jpg

b9ecdc319ede969110a6a37406aaf7f6.jpg.thumb_700.jpg

cee42e4976e7522a20ebfe9c1c7ffa66.jpg.thumb_700.jpg

HABERE YORUM KAT