1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. İrlanda Pasaportlarına Hücum
İrlanda Pasaportlarına Hücum

İrlanda Pasaportlarına Hücum

Referandum ile AB'den ayrılma kararı alan İngiltere'de, haklarını kaybetmek istemeyen vatandaşlar İrlanda pasaportu almanın yollarını arıyor. 24 Haziran'dan bu yana postanelerde başvuru formları tükendi, pasaport bürolarının iş yükü arttı.

28 Haziran 2016 Salı 17:15A+A-

İngiltere'de 23 Haziran'daki referandumda AB'den ayrılma yanlılarının galip çıkmasından sonra, AB vatandaşı olmaya devam etmek isteyenler İrlanda pasaportlarına akın etti. Postanelerde pasaport başvuru formu kalmadı. Londra'daki İrlanda Cumhuriyeti Büyükelçiliği ise 4 bin yeni form dağıttı. Reuters'a konuşan diplomatik kaynaklar, normalde günlük talep sayısının 200 olduğunu ve talebin 20 katı aştığını söyledi.

İrlanda Cumhuriyeti sınırları içinde ya da Kuzey İrlanda'da doğmuş olmak, ya da İrlandalı bir büyükanne ya da büyükbabaya sahip olmak İrlanda pasaportu almaya yetiyor. İngiltere'de bu şartı sağlayan 6 milyon kişinin olduğu tahmin ediliyor. 

Konu hakkında konuşan İrlanda Dışişleri Bakanı Charlie Flanagan, "Referandumu müteakip olarak Kuzey İrlanda, Büyük Britanya ve başka yerlerde İrlanda pasaportlarına olan ilgide büyük bir artış var. Bu ilgi İngiliz pasaportuna sahip bazı kişilerin AB vatandaşı olarak yararlandığı hakların bir anda sona ermesinden duyduğu endişeyi gösteriyor" dedi. Flanagan, başvurulardaki artışın pasaport bürolarındaki başvuru sonuçlandırma zamanları üzerinde belirgin bir baskı yaratabileceği ve yakın zamanda seyahat planı olanların bu durumdan etkilenebileceği uyarısını da yaptı. 

Postanelerde başvuru formu kalmaması üzerine Kuzey İrlanda'da faaliyet gösteren İrlanda milliyetçisi Sinn Fein partisinin bir üyesi İrlanda hükümetine, Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'ta bir pasaport bürosu açması çağrısı yapmıştı. Babası, İrlanda milliyetçisi ayrılıkçılara karşı İngiltere yanlısı tutumun önemli sembollerinden olan, Kuzey İrlandalı milletvekili Ian Paisley Jr. bile seçmenlerine İrlanda pasaportuna başvuru yapmalarını tavsiye etti.

Kaynak: Reuters

 

HABERE YORUM KAT