1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Irkçıların yeni hedefi Somalililer mi?
Irkçıların yeni hedefi Somalililer mi?

Irkçıların yeni hedefi Somalililer mi?

Sözcü gazetesindeki bir haberde kullanılan dil Somalili göçmenlere karşı bir algı mı oluşturuluyor sorusunu akıllara getirdi.

15 Nisan 2021 Perşembe 12:45A+A-

HAKSÖZ HABER

Sözcü gazetesi Ankara Kızılay bölgesinde Somalili vatandaşların açmış oldukları işletmeleri, “kendi ülkelerine benzettiler” diyerek haberleştirdi. Duyulan nefreti ve yapılanın yanlış olduğu izlenimi uyandırılan haber de ırkçıların sıklıkla yineledikleri bir dilin olması da Somalililere yönelik ayrımcı bir dil kullanıldığını gösterdi.

Irkçıların, Türkiye’deki yabancı işletmecilerin açtıkları mekanlara yabancı isimler vermeleri ve tabelalar asmalarını dillerine dolamalarının sonucunda kimi illerde Arapça tabelalar yasaklanmıştı. Aynı durum Somalililerin kendi işletmelerine kendi dillerinden isimler vermeleri üzerinden yeniden mi uygulanmaya çalışıyor diye düşündürtüyor.

Türkiye’de özellikle ‘kendisini devletin sahibi olarak görenlerin’ mültecilere karşı kindar ve gaddar oldukları biliniyor. Suriyeliler aleyhinde oluşturulan algılar neticesinde Suriyelilerin bir aralar sokaklara çıkmaları dahi zorlaştırılmıştı. Şimdi de Afrika kökenli halklara karşı oluşturulan haberlerin sayısı arttırılmaya başlandı.

Sözcü gazetesi de ırkçılık mesajlarını dolaylı yollardan aktararak hedef göstermekten ve oluşturmaktan imtina etmediğini okurlarına bir kez daha ispatlıyor.

‘Ankara’nın göbeği Somali oldu’ başlığı ile verilen haberde, “Doğu Afrika ülkesi Somali’den gelen iş insanları ve sığınmacılar, Ankara’nın göbeği olan Kızılay’daki iki sokağı baştan sona kendi ülkelerine çevirdiler. Somali dilinde tabelalar asarak, lokanta, kafe, berber, butik, kuaför ve marketler açtılar. ifadeleri kullanılırken haberin asıl olayını arayan okurların karşısına: Ankara’nın göbeği olan Kızılay’daki iki sokağı baştan sona kendi ülkelerine çevirdiler cümlesi çıkıyor. Bunun haricinde de Somalililerin Ankara’daki yaşantılarının nasıl olduğu anlatılıyor…

Hangi amaçla!?  

Habere yapılan Twitter yorumlarında ırkçılık kendisini hemen ortaya çıkardığı için Sözcü’nün amacı da ayyuka çıkmış sayılır.

Twitter’da “ifade özgürlüğü” adı altında ırkçılıklarını yarıştıran, yabancılara hakaret etme kabiliyetlerini sergileyen güruh hakaretler ile Somali yaşamı ve Somaliler hakkında şekillendirilmiş algılarını klavye üzerinden yaymaya başladılar. Haberin yorumunda Somalililer, Suriyeliler ve diğer halklarla kıyaslanarak ırkçılık şovu sergilendi. Yorumların temelinde ise hangi ırka karşı nasıl olmalıyız felsefesinin yattığı daha net bir şekilde görülürken Sözcü gazetesinin 'kemik' ırkçı ve kafatasçı zihniyeti de bir kez daha afişe oldu!

 

somali-ankara-sozcu.jpg

HABERE YORUM KAT

3 Yorum