1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İranlı vekiller saldırı düzeyini artırırken, İran'ı savunmak Perinçek ile CHP'ye kaldı!
İranlı vekiller saldırı düzeyini artırırken, İran'ı savunmak Perinçek ile CHP'ye kaldı!

İranlı vekiller saldırı düzeyini artırırken, İran'ı savunmak Perinçek ile CHP'ye kaldı!

İran’ın hem resmi ağızdan, hem de medya yoluyla Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan karşıtı saldırılarını artırırken CHP ile Doğu Perinçek, İran’ı savunma yarışına girdiler.

13 Aralık 2020 Pazar 18:07A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakü'deki Zafer Geçidi Töreni'nde Şair Bahtiyar Vahapzade'nin "Topraktan pay olmaz" adlı şiirini okudu. Dün akşam sosyal medyada bir paylaşım yapan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından okunan şiire tepki gösterdi.

İran Meclisi'nde görevli 225 milletvekili, Erdoğan hakkında ortak bir kınama mektubu yayımladı. Gelişmeyi İran resmi haber ajansı IRNA duyurdu. İranlı 225 milletvekilinin imzaladığı ortak metinde, "Kendisinden iyi komşuluk, İslam dünyasının birliği, bölgede barış ve istikrarın tesisi beklenen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şaşırtıcı ve beklenmedik ayrılıkçı bir dil kullanmasını şiddetle kınıyoruz." denildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın okuduğu şiir şöyleydi:

"Aras’ı ayırdılar
 Kum ile doldurdular;
 Ben senden ayrılmazdım
 Zor ile ayırdılar,
 Ay Lâçin, can Lâçin,
 Men sene kurban Lâçin"

İran bir yandan medya bir yandan da resmi kanallarla Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan karşıtı saldırılarını artırırken, CHP ile Doğu Perinçek, İran’ı savunma görevini üstleniyor.

aliozgunduz.jpg

CHP Milletvekili Ali Özgündüz İran'ı değil Türkiye'yi uyardı

Türkiye ile İran arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Azerbaycan'da okuduğu şiir nedeniyle başlayan gerilime dikkat çeken 24. Dönem CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz atılacak yanlış adımların ABD'nin işine geleceğini belirtti.

24. Dönem CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, Aydınlık'a yaptığı açıklamada sağduyu çağrısı yaptı. Bu süreçte herkesin üslubuna dikkat etmesi ve yangına benzin değil su taşıması gerektiğini belirten Özgündüz “Anladığım kadarıyla İran tarafı hükümetin Pan Türkist politikaya yöneldiğinden endişe ediyor ve bu kaygıyla ölçüsüz tepki veriyor. Yapılabilecek en faydalı iş, Türkiye'nin o yönde bir politikası olmadığını inandırıcı bir şekilde ortaya koymaktır. Çünkü biliyorsunuz ki ABD, İran'ı Türk kartını kullanarak karıştırmak istiyor” dedi.

İran'ın toprak bütünlüğünü savunmanın Türkiye'nin toprak bütünlüğünü savunmakla eş anlamlı olduğunu vurgulayan Özgündüz “Çünkü Allah korusun bir ülke parçalanırsa diğerinin bütün kalma imkan ve kabiliyeti olmaz. Bu bağlamda Türkiye'nin de Azerbaycan'ın da İran'ın toprak bütünlüğünü savunduğunu ve buna ters politikalara karşı duracağımızı açıklıkla ortaya koymalıyız. Bu şekilde ABD projesine hizmet edenlerin de önü kesilmiş olur” diye konuştu.

perincek-002.jpg

Doğu Perinçek: Hamaney ve Ayetullahlar bizimle aynı görüşteler

Doğu Perinçek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bakü’deki konuşmasında, İran’a karşı bir kastının kesinlikle söz konusu olmadığını belirtti. Perinçek, Türkiye ve İran arasında yükseltilen arabozucu yaklaşımları, 'Atlantik’in fitne girişimi' olarak değerlendirdi.

“Türkiye ve Azerbaycan’ın, Putin’in de mutabakatını aldıktan sonra birlikte açıkladığı ‘Altılı Platform’ önerisi, Atlantik’i telaşa düşürdü. Azerbaycan’ın Karabağ zaferi, hem ABD’ye büyük bir hezimet yaşattı hem de bölge ülkelerinin, Atlantik’e karşı kalıcı işbirliğinin zeminini yarattı. Türkiye, Rusya, İran ve Azerbaycan, aralarına Gürcistan ve Ermenistan’ı da aldığında, ABD’nin Kafkaslardaki, Batı Asya’daki ve Doğu Akdeniz’deki bütün planlarını bozguna uğratacaktır. Telaşın nedeni budur. Şimdi de bunun karşısında Türkiye ile İran arasına fitne sokmaya çalışıyorlar. Hem İran’da hem Türkiye’de Atlantik’in güçleri var ve bunlar kışkırtıcılık için harekete geçirildi. İlginçtir, İran basınında ‘Altılı Platform’ önerisinden bahis yok.

Söz konusu önerinin, Türkiye ve İran açısından önemini, Tahran basınına geniş olarak değerlendirdim. Çok kesin bir dille bu kampanyaya karşı tavrımızı aldık ve İran’ı aydınlattık. İran’da muhafazakâr diye adlandırılan, Amerika’ya ve İsrail’e karşı olan çevreler, bu açıklamamı memnuniyetle yayıyorlar. Zira İran’ın devlet yöneticileri, en başta İran Devrim Rehberi Ali Hamaney ve Ayetullahlar, bizimle aynı görüşteler. Ama özellikle kendilerine “Reformcu” denen, Atlantik’le bağlantılı çevrelerde Türkiye düşmanlığı ve Sn. Cumhurbaşkanımıza karşı bir kampanya gözüküyor. İsrail de bu kampanyayı destekliyor.”

HABERE YORUM KAT

3 Yorum