1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İranlı Komutan: “Bölgesel Nüfuzumuz Yayılıyor!”
İranlı Komutan: “Bölgesel Nüfuzumuz Yayılıyor!”

İranlı Komutan: “Bölgesel Nüfuzumuz Yayılıyor!”

İran Devrim Muhafızları Komutanı General Hüseyin Selami, İran'ın bölgesel nüfuzunun Irak, Suriye ve Yemen'in de içinde bulunduğu bölge ülkelerine yayıldığını söyledi.

12 Ocak 2015 Pazartesi 12:54A+A-

Fars Haber Ajansı'na göre, İran Devrim Muhafızları Komutanı General Hüseyin Selami, "direniş zinciri" vurgusu yaparak ve İran İslam Devrimi etkisinin bölgede Irak, Suriye ve Yemen'in de içinde bulunduğu bölge ülkelerine yayıldığını söyledi.

Tahran'da düzenlenen bir forumda konuşan General Hüseyin Selami, Irak'ta 'İslam Devrimi' ile bağlantılı ve Lübnan Hizbullahı'nın 10 katı büyüklüğünde bir askeri güç olduğunu söyledi.

Selami "direnişin en önemli rolüne sahip" olarak tanımladığı Suriye'de de gönüllü kuvvetlerden oluşan ve yine İslam Devrimi ile bağlantılı birliklerin olduğunu belirtti.

İran'ın Yemen'deki etkisinden de bahseden Selami, Ensar-ul Hizbullah'ın İslam Devrimi'nin temel prensipleriyle hareket ettiğini ifade etti.

"İran'ın etkisini ABD bile fark etti"

Kasım ayında İran Meclis Başkanı Ali Laricani, ülkesinin bölgesel nüfuzunu ve etkili rolünü vurgulamış ve ABD'li devlet adamlarının bu gerçeği kabul ettiğini söylemişti.

Ülkenin kuzeydoğusundaki Razavi Horasan eyaletinde konuşan Laricani, İran'ın bölgesel ve uluslararası alanlarda gösterdiği başarılardan bahsetmiş ve bunun sonucunda Amerikalıların dahi bu gerçeği kabul etmek zorunda kaldığını belirtmişti.

Laricani ayrıca isim vermeden petrol fiyatlarındaki düşüş için Suudi Arabistan'ı suçlamıştı. Petrol fiyatlarındaki düşüşü Tahran’a karşı 'komplo' olarak nitelendiren İran Meclis Başkanı Laricani, "Komplolar bölgenin şartlarını değiştirmeyecek. Komplonun arkasındaki devleti biliyoruz ve bunu unutmayacağız" dedi.

Kasım ayınca İran İçişleri Bakanı Abdulrıza Fazlı ise, İran'ın bölgedeki rolüne vurgu yaptığı konuşmasında bu durumun Washington'ı İran'la müzakere masasına oturmaya zorladığını açıklamıştı.

İran IŞİD'e karşı aktif biçimde Irak'ta

IŞİD'in Irak'ta geniş toprakları ele geçirmesinin ardından İran ordusu aktif olarak peşmerge ve Irak ordusuna destek sağlamıştı.

Temmuz ayında İranlı bir pilot Bağdat’ın kuzeyinde yer alan Samarra kentinde ‘bir Şii kutsal ibadet yerini savunurken’ ölmüştü.

Aralık ayı başlarında ise İran Dışişleri Bakan Yardımcısı İbrahim Rahimpur, İran'ın, Irak'taki IŞİD mevzilerine havadan saldırdığını ancak operasyonda ABD ile herhangi bir koordinasyonun olmadığını açıklamıştı.

Son olarak Pazar günü Irak ordusuna danışmanlık yapan İranlı General Hamid Takavi Samarra kentinde IŞİD tarafından öldürüldü.

İran resmi haber ajansı SABA'nın haberine göre, İranlı general IŞİD’e karşı savaşan Irak ordusu ve halk birliklerine danışmanlık görevi yaptığı sırada öldürüldü.

Irak'ta vurulan İranlı General Takavi'nin daha önce Irak-İran savaşı yıllarında Devrim Muhafızları'na bağlı Ramazan Karargâhı komutanlarından olduğu ifade edildi.

(Kaynak: Al Jazeera ve FNA)

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum