1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BAHREYN

  4. İran'dan Amerika'ya Bahreyn Uyarısı!
İrandan Amerikaya Bahreyn Uyarısı!

İran'dan Amerika'ya Bahreyn Uyarısı!

İran, Bahreyn’de yaşanacak katliamlardan ABD'nin sorumlu olacağını açıkladı. İran, Suudi Arabistan'ı da kınadı. Muhalefet, Suudi askerleri işgal olarak niteledi.

15 Mart 2011 Salı 11:42A+A-

Bahreyn'e gönderilen askeri güçlere tepki gösteren İran İslami Şura Meclisi Başkanı, bu ülkede yaşanacak katliamlardan ABD sorumlu olacağını kaydetti.

Mehr haber ajansı muhabirinin bildirdiğine göre, bugün Salı meclisin açık oturumunda konuşan İslami Şura Meclisi Başkanı Ali Laricani, ABD Savunma Bakanı'nın Bahreyn'i ziyaret etmesi ve Avrupa ülkelerin çifte tutum sergilemeleri, batının ve ABD'nin gerçek yüzünü ortaya çıkardığını söyledi.

ABD Savunma Bakanı'nın dile getrirdiği sözlere işaret eden Laricani, kandırmaca davranışıyla iki hafta öncesine kadar demokrasiden söz eden ABD'nin bölgsel devrimlerden endişelediğini ifade etti.

İRAN, SUUDİ ARABİSTAN'I DA KINADI

İran, Suudi Arabistan askerlerinin Bahreyn'e girmesini kınadı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, Suudi Arabistan askerlerinin Bahreyn'e girmesini kınadı. 

Şiilerin başını çektiği muhalefetin gösterilerini bastıramayan Bahreyn yönetimi, Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerinden yardım istemişti. Dün 1000 kadar Suudi Aranistan askeri Bahreyn'e girmişti. Mihmanperest, Bahreyn'de yabancı askerlerin varlığının kabul edilemez olduğunu ve bunun ülkedeki krizi daha da karmaşık hale getirmekten başka bir işe yaramayacağını ifade etti.

"ASKERLERİN GİRİŞİ İŞGAL DEMEK"

Bahreyn muhalefeti de Bahreyn'e başka ülkelerden askerlerin giriş yapmasının işgal anlamına geldiğini söyledi.

Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi'nin birliklerinin Bahreyn'e giriş yapmasından önce yaptığı bir açıklamada, Şii muhalefet, "Bahreyn sınırlarına giren herhangi bir asker ya da askeri aracı Bahreyn Krallığı'nın açık işgali ve ülkenin sivillerine karşı bir komplo olarak değerlendiriyoruz" demişti.

Pazar günü gerçekleşen çatışmalarda güvenlik güçleri, şehrin ticaret merkezine giden ana yollara barikat kuran protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanmıştı. Yolu kapatan göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale eden polis daha sonra İnci Meydanı'nda toplananları dağıtmaya çalıştı.

Bir aydır büyük ölçüde göstericilerin işgali altında olan İnci Meydanı'nda polis göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı. Ancak görgü tanıkları binlerce göstericinin meydana geldiğini ve polisi geri çekilmek zorunda bıraktığını söylüyor.

Bahreyn Üniversitesi'nde de hükümet yanlısı ve karşıtı göstericiler çatıştı.

Geçen ay ayaklanmaların en yoğun olduğu noktada, polis yedi göstericiyi öldürmüştü, ancak o zamandan beri güvenlik güçleriyle çatışmalar nadiren yaşanıyordu.

HABERE YORUM KAT