1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İran Rusya’ya askeri teçhizat temin ettiğini reddetti
İran Rusya’ya askeri teçhizat temin ettiğini reddetti

İran Rusya’ya askeri teçhizat temin ettiğini reddetti

İran, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği 24 Şubat 2022’den beri Rusya’ya askeri amaçlı kullanılmak üzere drone ve havan mermisi verdiğini kabul etmiyor. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise İran yapımı düşürülen droneları kanıt olarak gösteriyor.

23 Aralık 2022 Cuma 22:26A+A-

HAKSÖZ HABER

İran, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'ye, Tahran'ın Rus ordusuna insansız hava araçları teslim etmesiyle ilgili suçlamalarıyla "stratejik sabrının" azaldığını iletti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Naser Kanani, Perşembe günü hükümete ait IRNA haber ajansı tarafından yayınlanan bir açıklamada Ukrayna’nın Rusya’ya silah temin ettiğine dönük iddialar için, "İran'ın sabrının sınırsız olmayacağını" söyledi.

Kanani, İran'ın "Ukrayna savaşında kullanılmak üzere herhangi bir tarafa askeri teçhizat sağlamadığı" yönündeki resmi inkar açıklamasını yineliyor.

İran'ın Ukrayna da dahil olmak üzere “tüm ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu” savunan İran sözcüsü tarafından Zelenskiy’nin sözleri "kaba" ve iddiaları da "temelsiz" olarak reddedildi.

Moskova'nın bir müttefiki olan Tahran, Rusya'nın Ukrayna işgalini hiçbir zaman kınamadığı gibi bunu ABD ve NATO'nun "yayılmacı politikalarına" bir yanıt olarak haklı bulduğunu deklare etmişti. Üstelik İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdullah, bazı insansız hava araçlarının Rusya'ya gönderildiğini doğrulamıştı.

İran’ın Suriye’nin toprak bütünlüğü ile Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ zaferinde takındığı tutumda da kendisini açığa vuran ‘bütünlüğe saygı anlayışının’ Ukrayna da kendisini gösterdiği kanıtlansa da inkar politikası ile İran, sorumluluk almaktan kaçınmaya devam ederek tepki çekiyor.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT